; ;
Gemt

Myte at plastposer er den store synder

Ny rapport viser, at plastbæreposen ikke er den store synder, men et miljømæssigt forsvarligt materiale. Det er vigtigt, at sikre rigtige og bæredygtige valg både for virksomheder og forbrugere, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

Miljøstyrelsen offentliggør i dag en rapport, som viser, at miljøbelastningen af bæreposer med hank afhænger af materialet og antallet af genbrug.

 ”Rapporten er et vigtigt indspark til debatten, som tager udgangspunkt i behovet for bedre viden om bæreposers miljøbelastning og større genbrug af bæreposer med hank. Detailhandlen ønsker at bidrage til at nedbringe det unødvendige forbrug af bæreposer og samtidig sikre at uddeling af bæreposer sker mest muligt miljøforsvarligt og bæredygtigt. Derfor hilser vi også rapporten velkommen og ser frem til at dykke ned i konklusionerne,” siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv Jakob Lamm Zeuthen.

 Rapporten fra Miljøstyrelsen viser, hvordan otte forskellige typer materialer er mere eller mindre miljøforsvarlige. Rapporten kan bruges som videngrundlag for virksomheder til at træffe beslutninger om materialevalg på bæreposer. Rapporten kan forhåbentlig også bruges til at kvalificere, hvilken information butikkerne kan give forbrugerne, så forbrugerne også bliver bevidste om konsekvenserne af deres brug af bæreposer, og selv bliver i stand til at træffe mere bæredygtige valg.

 Dansk Erhverv har presset på for at skabe det nye videngrundlag og vil bruge det aktivt i de kommende måneder gennem seminarer og dialog med detailhandelen for at sikre, at den nye viden komme i spil – til gavn for butikker, forbrugere og miljøet.

 Dansk Erhverv er åben for at drøfte at ingen bæreposer med hank i detailhandelen må udleveres gratis uanset materiale.  Det vil skabe en bevidsthed hos såvel erhvervslivet som forbrugere i forhold til materialevalg og anvendelse af bæreposer i Danmark.

 ”Det mest åbenlyse er plastikposeforbruget, men andre slags bæreposer kan have mindst lige så stor eller større miljøpåvirkning, som plastik. Derfor skal vi sikre den størst mulige grad af genbrug og genanvendelse for bæreposer med hank af alle typer materialer. Hvis alle bæreposer koster sendes det rette signal til forbrugerne og poserne vil blive brugt flere gange – det vil være godt for miljøet,” siger Jakob Lamm Zeuthen.