;
Kontakt
Byg, Teknik og Service

Trine de Fine Skibsted

Chefkonsulent
Medarbejderprofil
Handel

Henrik Teglgaard Lund

Chefkonsulent
Kontakt

Byggeriets påvirkning er enorm. Sektoren står for både en tredjedel af Danmarks samlede ressourceforbrug og vores CO2-udledning, og dets klima- og ressourceaftryk får til stadig større fokus. Cirkulært byggeri med øget genbrug og genanvendelse, nedrivning og sortering med omtanke samt øget brug af nye typer byggematerialer er alle tiltag, som vil medvirke til at reducere påvirkningen. Sektoren er dog en af de mest regulerede sektorer i Danmark, hvor der fx gennem bygningsreglementet, alment teknisk fælleseje mv. stilles en lang række formelle og uformelle krav til byggeri og dets materialer, hvilket i nogle tilfælde i sig selv kan være en hæmsko for at udvikle nye løsninger og bruge mere bæredygtige materialer.

Hvad tilbyder netværket?
Netværket tilbyder et fælles rum for innovative virksomheder i Dansk Erhverv, som aktivt arbejder på at reducere byggeriets aftryk. Gennem netværket vil medlemmerne få et fagligt netværk til sparring, blive opdateret om udviklingen af ny regulering og mulighed for at give input hertil samt pege på konkrete anbefalinger, som Dansk Erhverv skal arbejde med politisk.

Netværket skal således i høj grad ses som et rum, hvor medlemmerne kan komme til orde og danne grundlaget for Dansk Erhvervs politiske udmeldinger inden for byggeri.

Medlemmerne har stor indflydelse på de emner, som tages op i netværket. Eksempler på emner er:

  • Udvikling af standarder: Byggeriet beror sig på en række standarder. Standarderne sikrer, at materialer og konstruktioner lever op til en række minimumskrav. Det kan dog være svært for både nye og brugte byggematerialer at passe ind i standardernes krav, hvorfor deres introduktion på markedet bliver træg eller umuliggjort.
  • Forenkling af bygningsreglementet: Bygningsreglementet er grundpillen i al byggeri og skal sikre, at al byggeri udføres og indrettes brand-, sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Reglementet står over for en gennemgribende revision og forenkling, som vil få stor betydning for alle led i byggeriets værdikæde. Det er i netværkets interesse, at det reviderede reglement understøtter en smidig adgang til at anvende brugte og biogene materialer, præfabrikerede løsninger samt understøtter både transformerbare og demonterbare bygninger.
  • Mød en politiker: En gang eller flere gange årligt inviteres en eller flere ordførere til et møde i netværket, hvor relevante emner vedrørende cirkulært byggeri kan tages op.
  • Skærpede klimakrav: Byggeriets klimapåvirkning får større og større opmærksomhed og kravene hertil skærpes gradvist.
  • Risiko og forsikring: En barriere for nye byggematerialer er netop fordi, de er nye, så der ikke er samme kendskab til dem som ”kendte” byggematerialer. Der vil derfor naturligt være en større risiko ved brug fx i forhold til levetid, hvilket også kan gøre det vanskeligt at få de nødvendige forsikringer.
  • Cirkulær økonomi: Netværkets deltagere har alle stor interesse i at reducere forbruget af jomfruelige materialer. Spørgsmålet er, hvad der skal til for, at cirkulært byggeri går fra at være enkeltstående fyrtårnsprojekter til mainstream. På en workshop udpeger netværket de 10 vigtigste anbefalinger, som kan danne grundlaget for Dansk Erhvervs politik for cirkulært byggeri.

Praktik, pris og tilmelding
Netværket er åbent for alle medlemmer i Dansk Erhverv, som har interesse i cirkulært byggeri.

Netværket mødes fysisk 3-4 gange årligt, fortrinsvist hos medlemmerne af netværket. Der kan derudover vise sig et ønske om yderligere møder, fx i form af et webinar om et specifikt emne, som har interesse for udvalgte deltagere.

Deltagelse i netværket er gratis. Ønsker du at deltage i netværket, har du spørgsmål eller andet, er du velkommen til at kontakte: Trine de Fine Skibsted eller Henrik Teglgaard Lund.