;

Udvidet Producentansvar for tekstiler

På denne side har vi samlet spørgsmål og svar om det udvidede producentansvar for tekstiler. Svarene er Dansk Erhvervs fortolkning af Kommissionens forslag, hvilket betyder at der skal tages forbehold for ændringer.

Hvad er et udvidet producentansvar?
Udvidet Producentansvar betyder, at producenter bliver pålagt et større ansvar for de produkter, de sætter på markedet. Helt konkret betyder det, at man som producent skal betale for affaldshåndtering, når produktet bliver til affald. Udgifterne skal bl.a. dække at produktet indsamles, transporteres samt affaldsbehandles. Det er det såkaldte ”forureneren betaler”-princippet. 

Uden udvidet producentansvar:

Med udvidet producentansvar:

Grafikken viser producentens ansvar før og efter indførelse af det udvidede producentansvar.

Hvilke tekstilprodukter forventes omfattet?
Ifølge forslaget, skal husstandstekstilprodukter, beklædningsgenstande, tøjtilbehør og fodtøj indgå i det udvidede producentansvar.

Hvad er formålet?
Det overordnede formål med at indføre udvidet producentansvaret er at reducere mængden af tekstiler, sikre en effektiv indsamling og håndtering af tekstilaffald, samt at motivere virksomheder til bedre og mere miljørigtigt design af tekstiler – det gælder både i forhold til at kunne livstidsforlænge produkterne med bedre holdbarhed og designe til bedre genanvendelse, når det bliver nødvendigt.

Kilde: HWM PROJECT - Municipal Waste

Q & A om det udvidede producentansvar for tekstiler

Fra affaldsrammedirektivet fremgår det, at den der erhvervsmæssigt udvikler, fremstiller, forarbejder, behandler, sælger eller importerer produkter (produktets producent) bliver omfattet af producentansvaret (se art. 8 stk. 1). Dvs. at alle, der sætter et tekstilprodukt på det danske marked, er ansvarlige og skal betale.

Ifølge forslaget skal mikrovirksomheder, der beskæftiger op til 10 medarbejdere, og hvis årlige omsætning og balancesum ikke overstiger 2 mio. EUR, samt selvstændige skræddere, være undtaget.

Derudover forventes det også, at frivillige og genbrugsaktører, som indsamler tekstiler til genbrug, bliver undtaget det udvidede producentansvar.

Det er op til medlemsstaten at implementere det udvidet producentansvar. Derfor kender vi først den endelig organisering, når det er sket.

I Danmark er man ved at implementere udvidet producentansvar på emballage og meget kunne tyde på, at man henter erfaringer herfra, når systemet for tekstil skal opsættes.

Da vi ikke kender den endelige organisering af det udvidede producentansvar for tekstiler, vil dette afsnit blive opdateret, når vi har fået mere information.

Finansieringen forventer at skulle dække en række aktiviteter herunder:

  • Indsamling af tekstiler
  • Transport af tekstiler
  • Sortering af tekstiler
  • Behandling af tekstiler (bl.a. genanvendelse)
  • Gennemførelse af analyser
  • Dataindsamling af de indsamlede tekstilmængder
  • Forskning og udvikling af bl.a. genanvendelsesteknologier
  • Kampagner og forbrugeroplysning vedr. bl.a. sortering af tekstiler
  • Udvikling af uddannelsesmateriale til forbrugeren

I Danmark er der udvidet producentansvar på andre produkter herunder elektronik, batterier og snart emballage. I implementeringen i dansk lovgivning har man valgt ikke at stille krav til, at den producentansvarlige virksomhed skal være medlem af en kollektivordning. Fra Dansk Erhvervs side forventer vi, at det samme bliver gældende for udvidet producentansvar på tekstiler.

Fordelen ved at være medlem af en kollektivordning er, at de overtager den producentansvarliges ansvar for bl.a. indsamling og behandling. Er man ikke medlem af en kollektivordning, kan den enkelte virksomhed blive pålagt det ansvar.

Ligegyldigt om man er medlem af en kollektivordning eller ej, så skal den producentansvarlige betale for at sætte deres produkter på det danske marked.

I forslaget bliver der lagt op til, at tekstilmængderne skal indrapporteres i vægt (angives i tons) (se art. 22c, stk. 3(a)). Dette har man også valgt at gøre i Norge.

Og samme praksis gælder for emballage, elektronik og batterier. Prisen for tekstilprodukterne bliver fastsat på baggrund af udgifterne til behandling af affaldet samt de miljøgraduerede bidrag, der reguleres i Ecodesign forordningen.

De miljøgraduerede bidrag betyder, at der her bliver fastsat kriterier, der skal definere prisen. Kriterierne skal følge affaldshierarkiet.

F.eks. kan et potentielt kriterie være produktets materiale (f.eks. syntetiske, naturlige), og om det er designet til nemt at kunne genanvendes. Prisen kan blive regnet ud på baggrund af f.eks. materialets vægt. Men vi ved endnu ikke, hvordan de miljøgraduerede bidrag bliver skruet sammen.

I udkastet til revisionen står der, at medlemsstaten skal have etableret et system for udvidet producentansvar på tekstil senest 30 måneder efter, at de nye regler fra revisionen af direktivet træder i kræft. Det vil først være umiddelbart inden, at reglerne er implementeret, at I som virksomhed skal indberette data til systemet. Dog er det muligt, at man skal indrapportere et halvt til helt år, inden det træder i kraft. Datoen for, hvornår revisionen forventes at blive vedtaget er endnu ukendt.

Der fremgår kun ét målbart mål af udkastet til revisionen. Målet er relateret til indsamling og det handler om, at der skal fastholdes en stigning i indsamlingen af tekstilaffald over årene.

Der lægges op til, at indsamlingsraten udregnes ud fra separat indsamlet tekstilaffald divideret med mængden, der indsamles i restaffald.

 

Af affaldsbekendtgørelsen fremgår det, at virksomheder kan etablere en tilbagetagnings-ordning, hvilket vil sige, at man kan tage sine produkter tilbage, når det er blevet til affald. Etableringen af tilbagetagnings-ordninger begrænses ikke til særlige produktgrupper. Tekstilvirksomheder kan dermed også gøre brug af dette.

I det allerede eksisterende udvidede producentansvar arbejdes der på, hvordan man sikrer, at virksomheder der tilbagetager egne produkter, ikke betaler dobbelt, altså både betaler til systemet og for selv at få affaldsbehandlet det affald, som man har taget retur. Samme overvejelser forventes i implementering for tekstiler.

Det nye i implementeringen af udvidet producentansvar er, at det omfatter affaldshåndtering. Tager man produkter tilbage, der ikke er affald, vil det som udgangspunkt ikke blive reguleret af reguleringen.

Mange producenter ønsker ikke at løfte producentansvaret på egen hånd. Derfor forventes det, at mange vil melde sig ind i en kollektivordning. Den kollektive ordning kan på vegne af sine medlemmer påtage sig det økonomiske og praktiske ansvar for medlemmerne.    
 
I Danmark er der allerede indført udvidet producentansvar på flere produkter - herunder elektronik, batterier og fra 2025 også emballage. Der er etableret flere kollektivordninger, der her varetager producenternes ansvar. Flere af dem kan vælge også at tilbyde denne service for tekstilvirksomheder, når det udvidede producentansvar indføres her, men der kan også blive etableret helt nye.

Hvis du falder under definitionen som producent, skal du forberede dig på at kunne indrapportere på vægten (i tons) af de mængder tekstiler, du sætter på det danske marked.

Det er dog relevant at indsamle data om det produkt, som du producerer eller køber og sælger videre, også hvis du ikke er omfattet af producentansvaret. Husk at du også i forbindelse med anden EU-lovgivning, skal have data klar (bl.a. til det digitale produktpas, CSRD, osv.).

Du skal dermed gå ind i en tæt dialog med din(e) leverandør(er) om leveringen af data vedrørende bl.a. oprindelse, behandling, bearbejdning, og salg.

Kollektivordningen VANA arbejder på at kunne hjælpe producenter med at løfte producentansvaret for tekstiler, hvis det bliver indført.

Læs mere her ⇒ Din virksomhed skal snart selv betale for jeres emballage. Tilmeld dig VANA og bliv klar på håndteringen af emballageaffald

I forslaget er det kun tekstil til husholdninger, der foreslås omfattet under det udvidede producentansvar. Tekstil til erhverv forventes altså på nuværende tidspunkt ikke at blive omfattet. Det gælder både tekstil til det offentlige og til private virksomheder og dækker alt fra uniformer og sko til håndklæder, gardiner og afskær fra produktion. Vi har efterspurgt en afklaring af dette og vender tilbage, når vi har fået svar.

I Danmark er der allerede indført udvidet producentansvar på flere produkter herunder elektronik, batterier, biler, engangsplast, og fra 2025 også emballage.

⇒ Du kan læse mere om de forskellige regler på de enkelte produktgrupper her

Har du spørgsmål vedrørende det udvidede producentansvar for emballage, elektronik eller batterier, er du velkommen til at kontakte

Kontakt

Handel

Marie Josephine Mustelin

Politisk konsulent