Vi arbejder for mindre madspild

Dagligvarehandlen har i mange år arbejdet aktivt for at reducere madspild, fx ved at sænke prisen på fødevarer, hvis holdbarhed er ved at udløbe, eller ved at donere varer til fødevarebanker og sociale institutioner. Samtidig ender en del overskudsmad som dyrefoder eller biobrændsel.

Alle har ansvar for at reducere madspild
Reduktion af madspild er en vigtig del af den grønne omstilling. Alle led i fødevarekæden samt myndigheder og forbrugere har et ansvar for at reducere madspild. Det kan være i form af information og oplysning til forbrugerne om, hvordan fødevarer opbevares bedst i hjemmet, og hvordan fødevarer tilberedes, så mindst muligt går til spilde. Eller det kan være via øget forskning og udvikling af emballager, der kan forbedre og forlænge holdbarheden af fødevarer.

Læs Dansk Erhvervs analyse af forbrugernes holdning til madspild (marts 2023).

Lovgivningsmæssige benspænd
Der er dog stadig juridiske benspænd, som gør, at det kan være svært at mindske madspildet ved at donere fødevarer eller videredistribuere dem til andre virksomheder og organisationer.
Dansk Erhverv samarbejder med andre organisationer og myndighederne for at fjerne disse barrierer, samtidig med at vi lægger vægt på, at fødevaresikkerheden skal være i orden.

Læs Dansk Erhvervs debatindlæg i Politiken (juli 2022): Vi skal gøre meget mere ved madspild. Især midt i en fødevarekrise.  

Tænketank om madspild og fødevaretab
Dansk Erhverv er medlem af Fødevareministeriets tænketank om forebyggelse af madspild og fødevaretab One Third. Tænketanken faciliterer samarbejde på tværs af fødevarekæden og arbejder for at sikre evidens og konkrete løsninger. Samtidig er arbejdet i tænketanken med til at sikre, at Danmark kan måle det samlede madspild, som årligt skal rapporteres til EU i forlængelse af FN's verdensmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion (særligt delmål 12.3 om en halvering af det globale madspild). Tænketanken leverer årligt sine madspildsanbefalinger til regeringen. Tænketanken kan også rådgive regeringen i forhold relateret til madspild og fødevaretab.

Gense Dansk Erhvervs webinar om madspild
Hør bl.a. eSmiley fortælle om et værktøj til madspildsmonitorering, og bliv inspireret af hvordan Salling Group har arbejdet med reduktion af deres madspild. Se videoen herunder.

Andre relevante fokusområder

Kontakt

Vil du høre mere? Kontakt Dansk Erhverv

Fødevarer

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent