;

Region Nordjylland med ophæng til Sundhedsdatastyrelsen

Beskrivelse: I det nationale program ’Høreområdet i Fremtiden’ er der i perioden 2020-2022 blevet udviklet og afprøvet et koncept for digital visitation (InHear-projektet) og en såkaldt Høremappe (FAIR-projektet) som pilotprojekter i Region Nordjylland.

Projekterne har haft til formål at bidrage til mere effektiv og lettere udredning og deling af høredata mellem borgere, pårørende og hørefaglige aktører i både offentlig og privat regi. Det skal skabe mere sammenhæng i behandlingen for borgere med høretab og bidrage til en generel målsætning om, at den offentlige sektor i højere grad skal bindes sammen digitalt.

Projekterne har kørt separat, men det er på sigt meningen, at Høremappen skal understøtte den digitale visitation ved, at oplysninger fra den digitale visitation uploades og opbevares i Høremappen, som både patienten samt offentlige og private hørefaglige aktører kan få adgang til.

Digital visitation
I modellen for digital visitation, som er afprøvet i InHear-projektet, udfører fx en audiologiassistent den indledende undersøgelse af en patient med mistanke om høretab. Resultaterne fra undersøgelsen behandles derefter digitalt af en øre-næse-hals-læge, som laver en fjernvisitation til behandling for enten kompliceret høretab (kun i offentligt regi) eller behandling for ukompliceret høretab (både offentligt og privat regi).

I dag er det en øre-næse-halslæge, der udfører undersøgelsen af patienten, så modellen sparer derfor lægeressourcer og simplificerer visiteringen til behandling. Evaluering af projektet har vist, at patienttilfredshed og patientsikkerhed er mindst lige så høj som den traditionelle visitation.

Høremappen:
Høremappen, som er afprøvet i FAIR-projektet, er udviklet med det formål, at data fra alle hørerelaterede undersøgelser og konsultationer opbevares ét sted, og at både private og offentlige behandlere og patienten selv har adgang til data i Høremappen.

Det har dog vist sig mere vanskelig end forudset at benytte Høremappen ift. den tekniske standard og private aktørers opkobling, og modellen er for nuværende ikke klar til udrulning. Der arbejdes dog i regi af Sundhedsdatastyrelsen, som sidder for bordenden af hele programmet, videre med modellen i et udrulningsprojekt, som ser på at optimere modellen for Høremappen, da projektet viste, at der er stort behov for fælles digital infrastruktur, og at Høremappen vil være et vigtigt værktøj til at understøtte digital visitation på sigt.

I den forbindelse har regionerne peget på, at det skal undersøges, om den telemedicinske platform for digital infrastruktur passer bedre til digital visitation og evt. også Høremappen på sigt. Begge projekter har dermed vist, at der er stort behov og potentiale i at lave digital fjernvisitation af patienter med høretab, og at hørerelateret data samles ét sted.

Start- og evt. sluttidspunkt: Projekterne har kørt fra 2020 og indtil udgangen af 2022. Der arbejdes dog fortsat videre med begge projekter i samarbejde mellem Danske Regioner og Sundhedsdatastyrelsen.

Vurderet impact: Digital visitation, som InHear-projektet har afprøvet, har vist, at digital visitation giver færre fysiske konsultationer og fremmøder for patienten og højere grad af genbrug af undersøgelsesresultater i den løbende behandling. Patienter vil derfor opleve mindre tids- og ressourceforbrug på undersøgelser og til transport.

Sundhedspersonalet vil samtidig få mere tid til andre opgaver, når der ikke skal laves så mange gentagende undersøgelser. Den digitale infrastruktur i Høremappen imødekommer et behov både hos patienterne og de offentlige og private hørefaglige aktører for at simplificere adgangen til høredata.

De gode eksempler fra hele landet

Velfærdsrådets anbefalinger