{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Da coronapandemien skyllede ind over verdenssamfundet, valgte Pentabase at bruge sin viden om diagnostik til at hjælpe både erhvervslivet og det offentlige. Nu står stifter og adm. direktør Ulf Bech Christensen med en virksomhed, der er mangedoblet i størrelse, kapacitet og kapital. Han er klar til at forløse virksomhedens store potentiale og gøre en forskel for patienter.
04. marts 2022
Når historien om Odensebaserede Pentabase skal fortælles, er der en tydelig skillelinje. Der er et før og et efter corona.
Før coronakrisen havde Ulf Bech Christensen en yderst specialiseret startup, der forskede i kræftdiagnostik. Han havde 14 ansatte, der sad på ét stort kontor. Nu, i 2022, udbetaler han løn til 170 mennesker, og han har udvidet forretningen betydeligt på alle ledder og kanter.
I dag har han stadig en højt-specialiseret forskningsvirksomhed, der er blandt de bedste i Danmark til at diagnosticere med PCR-teknik. Men før ordet PCR-test blev hverdagsjargon, var det Ulf Bech Christensens specialitet.
Pentabase startede for 15 år siden med ambitionen om at lave verdensklasse cancerdiagnostik, der kan målrette kræftbehandling og fortælle, om behandlingen af en kræftpatient virker. Visionen er bedre og mere personlig behandling.
”Jeg vil gerne have, at vi i stedet for pakkeforløb får personforløb. Hvis jeg kommer på sygehuset, skal jeg ikke mødes af en kræftpakke men af en Ulf-pakke,” forklarer Ulf Bech Christensen.
Han mener, at hvis sundhedssystemet skal gøre en forskel for den enkelte, skal grundlaget være målrettet og personlig diagnosticering og opfølgning. Og dét er, hvad Pentabase er sat i verden for at hjælpe med.
”Det kan lade sig gøre. Det er fremtiden. Men vi er der ikke endnu,” siger han.
Og så kom corona og vendte op og ned på alt for direktøren og medarbejderne i Pentabase.
”Jeg stod med et laboratorie fuld af eksperter i, hvordan man udarbejder analyser til at finde noget specifikt og sensitivt. Vi har PCR-maskiner, vi har alt det, der skal bruges til at teste,” siger han og fortsætter:
”Vi har hele produktionen in house. Jeg havde ikke problemer med at få leveret noget. Derfor følte vi en forpligtelse til at gå ind i corona,” siger han og understreger: ”Det var ikke fordi, jeg så big business.”
Boreplatforme og slagterier
Pentabase kom derfor hurtigt til at spille en stor rolle i håndteringen af COVID-19. Både i forhold til at hjælpe det offentlige, hjælpe leverandører til det offentlige og til at hjælpe private virksomheder og uddannelsesinstitutioner.
Ulf Bech Christensen var især bekymret for, hvordan pandemien skulle påvirke de mindre erhvervsdrivende. ”Det gik op for mig, at det her kunne komme til at gå ud over virksomhederne,” siger han og tilføjer, at det offentlige er vant til at håndtere den enkelte borgers behov.
Pentabase har i stedet specialiseret sig i at tilbyde hurtige PCR-tests målrettet blandt andet erhvervslivet. ”Vi tester folk, der skal ud på en boreplatform, vi tester på slagterier, steder hvor det virkelig er vigtigt, man ikke får smittekæder ind, men hvor vi kan hjælpe med at sikre kerneydelsen i virksomheden,” siger han.
Derfor har ansatte i Pentabase været sendt ud med privatfly, de er blevet sejlet ud midt på havet, og de har været klar til at gå dét skridt længere. Ulf Bech Christensen fortæller, at smitten blandt dem, Pentabase tester, er en syvendedel af smitten i resten af samfundet.
”Vi kan virkelig gøre en forskel. Vi har altid kunnet levere til de kunder, vi havde aftaler med. Vi har sagt ja til det, vi mente, vi kunne håndtere. Og medarbejderne har knoklet en vis legemsdel ud af bukserne,” siger han.
For udover at se, om en coronaprøve er positiv, ser Pentabase også på, hvor du er i smitteforløbet; om du allerede kan have smittet andre, eller om det er for tidligt i forløbet samt hvilken variant, der er tale om.
"Corona er gået ud over vores udvikling og forskning, for det har været alle mand på dæk. Men vi kommer med fornyet styrke."
- Ulf Bech Christensen, adm. direktør, Pentabase
En meget lang spurt
Men hvad så, når der ikke længere er bud efter Pentabase på boreplatforme? Hvad skal der så ske med virksomheden og de mange nye medarbejdere?
”Så vender vi tilbage til det, vi gjorde før. Jeg er ikke startet op til corona. Jeg ved, hvad jeg skal arbejde med. Jeg har ikke noget bedre at bruge pengene og energien på, end det jeg gjorde inden marts 2020. Det er også det, mine medarbejdere brænder for. Vi vil ændre måden, vi behandler patienter med kræft,” siger han.
Og det er en styrket virksomhed, der vender tilbage til sin kerneforretning.
”Jeg har flere folk. Jeg har en bedre økonomi. Jeg har faciliteter, der er blevet opgraderet i coronatiden. Corona er gået ud over vores udvikling og forskning, for det har været alle mand på dæk. Men vi kommer med fornyet styrke,” siger han.
At det har været alle mand på dæk de sidste to år, kan Ulf Bech Christensen tydeligt mærke.
I Pentabase forventede man en intens periode på 3-4 måneder, og derfor lagde direktøren og hans kollegaer an til en spurt.
”Men den spurt har varet i 23 måneder, og vi har ikke set nogen nedgang. Tværtimod,” fortæller han.
Og nu har de forpligtet sig, og derfor spurter Ulf Bech Christensen stadig. Det bliver han ved med, så længe der er brug for det. Men det sætter sine spor. Han fortæller, at han har en forstående familie, der tager en stor del af slæbet på hjemmefronten.
”Jeg tager lange snakke med mine børn om, at det er nu, der er brug for min hjælp, og derfor skal jeg hjælpe. Så kan det være, vi kan tage på ferie om et år,” forklarer han.
For som menneske og som leder er Ulf Bech Christensen hårdtarbejdende. Han forventer meget af sig selv, og han forventer meget af sine medarbejdere. Nogle gange for meget.
”Jeg er meget kundens mand. Det betyder også, at hvis jeg kan se, at kunden eller samfundet har et problem, vil jeg gøre alt for at løse det. Det lægger også pres på de nærmeste, og det er jeg blevet bedre til at være opmærksom på,” fortæller han.
Kom og vær med
Selvom Ulf Bech Christensen ser frem til at komme lidt ned i tempo, er han fyldt med ambitioner og mål for Pentabase. Han fortæller, at mange af hans konkurrenter bliver opkøbt af større aktører, når de rammer den størrelse, Pentabase har nu.
Men det er ikke ambitionen for Ulf Bech Christensen. I stedet har han fokus på, hvordan han kan forløse potentialet og fastholde udviklingen. For den fynske forankring er også en vigtig del af historien om virksomheden.
”Vi vil gerne gøre en forskel lokalt og skabe arbejdspladser i Danmark og især på Fyn, hvor vi ikke har så mange biotekvirksomheder, men hvor vi har et stort universitet og et stort universitets-hospital,” siger direktøren og tilføjer, at det også handler om patienterne.
”Vi har også en forpligtelse over for patienterne. At de rent faktisk får adgang til de fantastiske produkter, vi udvikler. Vores opgave er at blive ved med at være dygtige nok til at være relevante for patienterne.”
Og hvordan gøres det så?
Ifølge Ulf Bech Christensen er det utrolig vigtigt for Pentabase at samarbejde – både med det offentlige, med forskere og med andre virksomheder. Han er altid åben for potentielle partnerskaber, for det er en vigtig måde at lære på og at udvikle sig som forskningsbaseret virksomhed.
”Vi vil gerne levere det bedste. Og hvis ikke vi leverer det bedste, vil vi helst ikke levere,” konstaterer han.