Gemt

Tag den digitale rute til fremtiden

Hvis vi indfrier potentialet i digitalisering og ny teknologi, kan vi skabe en grønnere og mere bæredygtig planet, vi kan effektivisere og vi kan hjælpe med at skabe vækst og velfærd. Men der er også bump på den digitale vej, vi skal være særligt opmærksomme på.

Nyhed

04. marts 2022

I Danmark er vi verdens­mestre inden for en lang række digitale discipliner – lige fra offentlig it til it-kompetencer i befolkningen. Men vores udmærkede placering i det digitale kapløb må og skal ikke blive en sovepude. Hvis graferne fortsætter, som de ser ud lige nu, risikerer vi at rasle ned ad ranglisten. Det skal vi undgå. For digitalisering rummer nøglen til at gøre fremtiden til et bedre sted at være.

Vi skal være smarte
Klimakrisen er et uundgåeligt emne. For det er fuldstændig vitalt, at vi når i mål med den grønne omstilling. Her er digitalisering et af svarene.

For i Dansk Erhverv ønsker vi et fornyet politisk fokus på potentialet i digitalisering og ny teknologi, der kan bidrage til at vende samfundsudfordringer til styrkepositioner for Danmark.

Vi skal tage chancer, og vi skal skalere de løsninger, der virker. Det leder os blandt andet til Smart Cities. Det lyder umiddelbart som et begreb fra en science fiction-roman. Men de såkaldte smarte byer dækker i alt deres enkelthed over, hvordan en by kan gøres smartere og mere bæredygtig ved at implemen­tere og integrere digitale løsninger.

Her er det værd at nævne Internet of Things (IoT). Det er en betegnelse for fysiske ”ting”, der forbindes via internettet, og det er ét af de værktøjer, der gør smarte byer smarte. Det kan eksempelvis være skraldespande, der bliver udstyret med sensorer, som melder tilbage til kom­munen, når de er fyldte og skal tømmes. Det kan også være automatisk styring af energi- og varmeforbruget i bygninger eller automatisk gadebelysning. Alt sammen elementer, der både er gevinster for klimaet og for økonomien.

I hvert fald på sigt. For det er klart, at det kræver investeringer, men vores beregninger i Dansk Erhverv viser, at investeringerne indtil videre har ført til profit.

"Digitaliseringen er uden tvivl en af nøglerne til at løse de store samfundsudfordringer”
- Anders Thomsen, markedsdirektør, Dansk Erhverv

Vi skal være ambitiøse
Vores sundhedssektor er presset. Vi mangler arbejdskraft, og vores velfærdssektor ser over hele linjen ind i et stigende demografisk pres, der kun vil øge efterspørgslen på velfærdsydelser. Her er digitalisering en del af svaret.

I Dansk Erhverv mener vi, at tiden er moden til at sætte nye ambitiøse mål om at bruge teknologien til at skabe ny værdi. Det kan eksempelvis dreje sig om øget hjemmemonitorering, telemedicinske løsninger, og at vi begynder at bruge kunstig intelligens og andre sundhedsteknologiske løsninger i langt højere grad.

Brugen af ny sundhedsteknologi kan gøre det muligt at skabe mere rum for effektiviseringer uden at gå på kom-promis med kvaliteten. Det kan også skabe tryghed, det kan skabe mere tid til borgeren og ikke mindst kurere sygdomme, vi ikke tidligere har kunne behandle.

Det baner også vejen for et fornyet og forøget fokus på, hvordan den offentlige sektor hurtigst muligt får udskiftet aldrende it-systemer. For faktum er, selvom vi er med helt fremme i feltet på digital infrastruk­tur, er det ikke alle vores offentlige it-systemer, der har fulgt med tiden.

Vi skal være opmærksomme
Digitaliseringen giver både det offent­lige og erhvervslivet udfordringer, vi ikke tidligere har skulle forhold os til. Heriblandt risikoen for cyberangreb.

En analyse fra efteråret 2021 udarbejdet af Erhvervsstyrelsen viser, at godt en fjerdedel af danske SMV’er ikke har helt basale sikkerhedsforanstaltninger på plads. Det er blandt andet opdatering af systemer og systematisk backup.

Det er forståeligt, hvis en mindre dansk virksomhed anser det som usandsynligt, at de bliver udsat for et hackerangreb. Problemet er bare, de kan blive ramt på anden vis, da cyberangreb let kan sprede sig eller ramme utilsigtede mål.

Det er vigtigt, at vi tager it-truslen alvorligt, både som erhvervsliv og på samfundsniveau, hvor der også politisk skal fokus på, hvordan vi beskytter os mod cyberangreb.

Vi skal være visionære
Digitaliseringen er uden tvivl en af nøglerne til at løse de store samfundsudfordringer, vi står overfor. Men det er vigtigt også at se længere frem i tiden og se på, hvordan digitaliseringen skal præge vores samfund om 20 år.

I Dansk Erhverv har vi det seneste år haft et råd, Tigerrådet, der har arbejdet på at udarbejde en vision for fremtiden. For Danmark i 2040. Rådet har valgt tre pejlemærker, vi skal navigere efter.

Det handler om økonomien. Det handler om mennesket. Og det handler om planeten. For i Danmark er vi heldigvis gode til at huske balancen. Det hele hænger sammen. Vores velfærd afhænger af vores velstand. Vores evner til at omstille os til en grønnere hverdag afhænger af vores evner til at indfri potentialet i digitalisering.

I Dansk Erhverv mener vi, at Danmark skal være verdens bedste til digitalisering. Det kræver handling, og det kræver, at vi investerer i det, der virker.