;

Dansk Erhverv Magasinet 01 | 2025

Af: Advokat Martine Kiding, Dansk Erhverv

Den 7. juni 2026 træder nye regler om løngennemsigtighed i kraft. Reglerne stammer fra et EU-direktiv, som har til formål at sikre lige løn mellem mænd og kvinder. Direktivet indeholder en række forpligtelser for arbejdsgivere, der skal sikre, at mænd og kvinder får lige løn for samme arbejde eller arbejde af samme værdi. Her kan du læse om direktivets vigtigste regler.

Oplysning om startløn/løninterval forud for ansættelse
Arbejdsgivere får pligt til at oplyse en ansøger om startlønnen eller lønspændet for stillingen, inkl. eventuelle overenskomstbestemmelser, der er relevante for lønnen. Oplysningen skal gives forud for en jobsamtale. Det vil også blive forbudt at spørge til ansøgerens nuværende løn eller lønniveauet i tidligere stillinger.

Krav om lønstrukturer
Arbejdsgivere skal kategorisere medarbejdere i grupper af stillinger, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi. Arbejdsgivere skal beskrive de objektive og kønsneutrale kriterier, der ligger til grund for løndannelsen.

Ret til information
Medarbejderne får ret til at modtage oplysninger om deres individuelle lønniveau og de gennemsnitlige lønniveauer opdelt efter køn for kategorier af arbejdstagere, der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi.

Lønredegørelse og fælles lønvurdering
Virksomheder med mindst 100 medarbejdere skal udarbejde en lønredegørelse om lønforskellen mellem mænd og kvinder i virksomheden. Redegørelsen skal stilles til rådighed for medarbejderne.

Har en virksomhed 250 ansatte eller derover, skal redegørelsen udarbejdes årligt, mens virksomheder med mellem 100 og 249 ansatte skal udarbejde redegørelsen hvert tredje år. For virksomheder med mellem 100 og 149 medarbejdere vil kravet om at udarbejde lønredegørelse først gælde efter fem år.

Hvis lønredegørelsen viser en lønforskel på mindst 5 pct. mellem mænd og kvinder i en kategori af medarbejdere, og virksomheden ikke kan begrunde forskellen med objektive, kønsneutrale kriterier, skal der laves en lønvurdering sammen med medarbejderrepræsentanterne.

Hvordan forbereder arbejdsgivere sig bedst muligt?
Selv om vi endnu ikke kender indholdet af en dansk lov, er det utvivlsomt, at reglerne medfører en række nye forpligtelser for arbejdsgivere. Det kan derfor være en god idé for arbejdsgivere allerede nu at forholde sig til, hvilke kategorier af medarbejdere der udfører samme arbejde eller arbejde af samme værdi.

Det kan også være nyttigt at starte arbejdet med, hvilke kriterier virksomheden lægger til grund for løndannelsen, samt at undersøge og analysere kønsopdelt løndata på de forskellige kategorier af medarbejdere med henblik på at afdække eventuelle lønforskelle og årsagerne hertil.

Hold øje med Dansk Erhvervs nyhedsbreve, hvor vi løbende informerer om implementeringen. Er du medlem af Dansk Erhverv kan du også se et webinar om de kommende regler her:

Læs alle artikler fra Dansk Erhverv Magasinet 01 | 2025