{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
12. juni 2023
Kommentar af Mette Feifer, Vicedirektør i Dansk Erhverv
Svaret er foruroligende, men forventet. For historierne fylder: Om et system, der er presset. Om medarbejdere, der flygter. Borgere, der bliver glemt, og om omsorg, der går tabt i bureaukrati og systemer. Selvom ældreplejen er bedre end sit rygte, kalder det på handling.
Lige nu stirrer vi ind i en velfærdskrise. Frem mod 2030 forventes antallet af borgere over 80 år at stige med knap 150.000. Det er herligt – for det vidner om de fremskridt, vi har gjort som samfund. Men når vi ved, at vi samme år vil mangle 90.000 kolleger på det danske arbejdsmarked, risikerer vi, at velfærdssamfundet kollapser under fødderne på os, medmindre vi finder nye veje.
Men hvad gør vi så? Jo, midt i de dystre prognoser findes der gode eksempler på, hvordan vi styrer velfærdens supertanker fri fra fremtidens skær: Nemlig gennem partnerskaber mellem det offentlige og ikke-offentlige leverandører.
Et godt eksempel er BL - Danmarks Almene Boliger, som har lavet et tiltag, de kalder for sociale viceværter. Den almene boligsektor har med cirka en million lejere en stor mulighed for at løfte borgerne, inden de henvender sig med et problem hos kommunen. Her har sociale viceværter bidraget til forebyggelse og sundhed, uden at det er sat ind i en større samfundsmæssig formel. Vi så det eksempelvis også under coronakrisen, hvor ikke-offentlige leverandører som Falck og Carelink i rekordfart etablerede et setup med lyntest i samarbejde med Danske Regioner.
Danske virksomheder har også masser at bidrage med, når det kommer til velfærdsteknologi. Det kan være alt fra maskiner, der hjælper med genoptræning, til automatiske senge, der hjælper borgere med nedsat mobilitet. Det kan frigøre tid for den enkelte medarbejder, som så kan prioritere tiden til kontakt frem for kontrol, og omsorg frem for praktiske opgaver.
I Dansk Erhverv har vi en ambition om, at vi skal være verdens bedste til partnerskaber mellem det offentlige og ikke-offentlige leverandører. Men det kræver, at der politisk sættes handling bag ordene. Her bakker vi op om Velfærdsrådets anbefaling om at skabe flere partnerskabsmodeller. Der skal skabes klarere rammer og bedre incitamenter på området, så flere ikke-offentlige samfundsaktører kan gå ind og løfte vigtige opgaver omkring velfærd, forebyggelse og sundhed blandt danskerne. Og vi skal gøre det nemmere at få nye velfærdsteknologiske løsninger i spil ved at identificere og fjerne de barrierer, som i dag sinker udviklingen og udbredelsen.
Lad os derfor blive verdensmestre i velfærd. Lad os se det offentlige og ikke-offentlige leverandører som forudsætninger frem for modsætninger. Og lad os sørge for, at vores ældre har forhåbninger til fremtidens ældrepleje frem for at frygte den. Det skylder vi både dem, vores dygtige personale i sektoren, og ikke mindst vores fælles velfærdssamfund.