Tema:

Er du klar til en ny verdensorden?

Geopolitiske spændinger, øget protektionisme og brudte forsyningskæder. Verden er i hastig forandring, og det stiller nye store krav til danske virksomheder. I dette tema kan du møde nogle af de virksomheder, der finder løsninger på tidens udfordringer.

Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024

Af: Søren Willemoes Poulsen

Hvor stor betydning har den amerikanske økonomi for de danske virksomheder?
Den har stor betydning. Danske virksomheder eksporterede i 2023 for 292 milliarder kroner til USA, som dermed er det suverænt største eksportmarked for Danmark. Og da der samtidig har været nedgang på andre vigtige markeder som Tyskland og Sverige, så er USA kun blevet endnu vigtigere for de danske virksomheder. Hvis amerikanerne begynder at bruge færre penge, så kan det simpelthen ses på bundlinjen hos mange danske virksomheder.

Man skal heller ikke undervurdere, at den amerikanske økonomi har taktstokken i forhold til den stemning, der er på de brede finansielle markeder i resten af verden. Hvis renterne bliver hævet eller sænket i USA, så følger stort set hele verden med, og det har selvfølgelig betydning for de danske virksomheder.

Så giver det vel god mening, at mange danske virksomheder fik svedige håndflader, da et skuffende kongetal i august fik recessionsalarmklokkerne til at ringe?

Både og. Kongetallet, som dækker over hvor mange jobs der blev skabt i USA uden for landbruget i den seneste måned, var skuffende i august, men reaktionen på særligt aktiemarkedet bar præg af en vis sommerpanik. Kongetallet kommer hver måned, og selvom det giver en god indikation på, hvordan det går i amerikansk økonomi, så skal man passe på med at overvurdere, hvor stor betydning et enkelt kongetal har - markedet kom da også ret hurtigt tilbage på et normalt niveau.

Så amerikansk økonomi er ikke på vej mod recession?
Nej, det vurderer jeg ikke, men der er tegn på, at økonomien er begyndt at bremse op. For selvom der stadig er godt gang i forbruget, så er det stilnet af, og det samme er beskæftigelsen. Jeg forventer også, at vi i efteråret vil se nogle flere tal for blandt andet forbruget og beskæftigelsen, der vil vise det samme.

Det lyder alligevel ikke godt for danske virksomheder?
Vi kommer fra et meget højt niveau, så den amerikanske økonomi vil stadig være god. Og så skal man også kigge på alternativet. Den amerikanske økonomi har klaret sig overraskende godt i overraskende lang tid, så der var ved at være nervøsitet for, om den ville overophede og ende med et stort brag. Nu ser tempoet i stedet ud til at blive sænket stille og roligt, og det er klart at foretrække. USA vil stadig være et attraktivt marked for danske virksomheder.

Rentenedsættelser i vente
Hvad holder du på vegne af de danske virksomheder ekstra øje med den kommende tid?
Jeg vil selvfølgelig holde øje med de kommende måneders kongetal, for hvis de skuffer, så kan det give en ny runde usikkerhed og småpanik på markedet, og det er ikke specielt rart for de danske virksomheder, som har USA som deres hovedmarked. Og så vil jeg holde øje med, hvornår og hvor meget den amerikanske centralbank vil nedsætte renterne.

Du forventer rentenedsættelser?
Ja, inflationen er på vej i den rigtige retning, så jeg forventer, at der kommer tre nedsættelser i år. Og det bliver virkelig spændende, hvordan de bliver lanceret – dels fordi det vil smitte af på danske og europæiske renter, men også fordi det har stor betydning for, hvordan det amerikanske marked vil blive. Hvis rentenedsættelserne kommer for sent, så kan den ventede bløde landing risikere at blive til en mere hård opbremsning.

Vil præsidentvalget ikke påvirke økonomien?
På den korte bane kan det godt skabe lidt skvulp på markedet. Og hvis Trump vinder og indleder en handelskrig med Kina, så kan det få stor betydning, men man skal passe på med at overvurdere præsidentens betydning for økonomien.

Så for at vende tilbage til spørgsmålet; er festen slut i USA?
Nej, det er den ikke, men vi er nået til det tidspunkt, hvor man danser kinddans fremfor fuld bas-arm. Vi ser formentlig ind i en blød landing i USA, hvor inflationen kommer under kontrol, og renterne langsomt falder. Som tingene ser ud nu, så er døren åben for i alt tre rentenedsættelser før årsskiftet, og mere kan vente i 2025. Det er et scenarie, som vi skal heppe på. Det er bestemt ikke hverdagskost, at økonomien lander så flot efter en årrække med stærk jobvækst og endog meget høj inflation.

Læs alle artikler fra Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent
Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil