Tema:

Er du klar til en ny verdensorden?

Geopolitiske spændinger, øget protektionisme og brudte forsyningskæder. Verden er i hastig forandring, og det stiller nye store krav til danske virksomheder. I dette tema kan du møde nogle af de virksomheder, der finder løsninger på tidens udfordringer.

Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024

På mit skrivebord derhjemme har jeg et stykke af Berlinmuren. Det minder mig hver dag om kampen for frihed og demokrati. For vi må aldrig glemme, at verden i mange år var på randen af en atomkrig. At vi hver dag frygtede, at spændingerne mellem Vesten og Sovjetunionen skulle føre til en overskridelse af de såkaldte røde linjer og et tryk på atomknappen.

 

Det er en frygt, som jeg – og mange af jer – tydeligt kan huske. Præcis som vi også kan huske den kæmpe lettelse, det var, da Berlinmuren faldt i 1989, og da Sovjetunionen blev opløst i starten af 1990’erne. Det var begyndelsen på en ny verden af håb og muligheder.

Og det var begyndelsen på en verden, der åbnede mere og mere op. De seneste 30 år har vi oplevet en buldrende globalisering med øget vækst og samhandel, og vi har ikke haft de store bekymringer.

Lige indtil nu. For verden er forandret. Der er krig i Europa, øget stormagtsrivalisering mellem Kina og USA og øget protektionisme. Det er alt sammen noget, der stiller nye krav til danske virksomheder.

Derfor sætter vi i dette nummer af magasinet fokus på nogle af de virksomheder, der gør forhindringer til forretninger. En af dem er Salling Group, der som en vigtig samfundsaktør har ansvar for at garantere overfor kunderne, at der altid vil være dagligvarer på hylderne – også i uforudsete scenarier. Topchef Anders Hagh siger det sådan her:

“Vi har mange plan B’er i skuffen, så vi kan køre videre, hvis der sker noget uventet.”

Du kan også møde Dansk Røde Kors, der om nogen mærker de geopolitiske spændinger.  Generalsekretær Anders Ladekarl har i mere end 30 år arbejdet i verdens konfliktzoner, og nu advarer han om, at risikoen for Røde Kors’ medarbejdere er øget:

“Det er blevet væsentligt mere farligt for os at arbejde i konfliktzonerne, fordi der ikke er den samme respekt for reglerne for god krigsførelse. Det betyder, at vi skal overveje kraftigt, hvor og hvordan vi kan hjælpe.”

For Dansk Erhverv er det afgørende, at danske virksomheder ikke bremses af den ny verdensorden. Vi skal se muligheder frem for begrænsninger, og vi skal fortsætte med at handle uden for de danske grænser. Kun på den måde kan Danmark forblive et rigt land med et sundt velfærdssamfund.

Rigtig god læselyst.

Læs alle artikler fra Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024