Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024

Af: Casper Alexander Kofod, advokat, Dansk Erhverv

Kære brevkasse
Er der noget, vi skal være særligt opmærksomme på, når vi ansætter medarbejdere fra udlandet?
Og har det betydning, hvilket land medarbejderne kommer fra?
Venlig hilsen
Jens

Kære Jens

Tak for dit spørgsmål.

Når man ansætter arbejdskraft fra udlandet, er det først og fremmest vigtigt, at de pågældende medarbejdere har et lovligt grundlag for at opholde sig og arbejde i Danmark, da man som arbejdsgiver ellers risikerer at ifalde strafansvar.

Det har blandt andet betydning for arbejds- og opholdsgrundlaget, om der er tale om medarbejdere fra et andet EU- eller EØS-land, eller om der i stedet er tale om medarbejdere uden for EU/EØS (tredjelandsborgere).

Ansættelse af medarbejdere inden for EU
Statsborgere fra EU- og EØS-landene har fri adgang til at tage arbejde i Danmark og kan påbegynde arbejdet med det samme. Hvis de opholder sig i landet i mere end tre eller seks måneder, skal de søge om et registreringsbevis hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), hvilket kan ske i en af deres afdelinger i København, Odense, Aarhus, Aalborg eller Aabenraa. Registreringsbeviset bekræfter de rettigheder, som EU-borgeren har i henhold til EU-reglerne.

Statsborgere fra EU- og EØS-lande kan frit rejse ind og opholde sig i Danmark i op til tre måneder. Hvis personen er arbejdssøgende, er det tilladt at opholde sig i Danmark i op til seks måneder. Efter fem års uafbrudt lovligt ophold er der mulighed for at få tidsubegrænset ophold.

For nordiske statsborgere gælder tilsvarende, at disse frit kan rejse ind og opholde sig i Danmark. De skal således hverken have opholds- eller arbejdstilladelse og kan derfor begynde at arbejde for en dansk arbejdsgiver med det samme.

Ansættelse af medarbejdere uden for EU
Statsborgere fra de øvrige lande skal ansøge om opholds- og arbejdstilladelse via Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Sagsbehandlingstiden for sådanne ansøgninger kan ofte være meget lang. For højt kvalificeret arbejdskraft findes der dog en række ordninger, hvor proceduren er hurtigere. Servicemålet på sagsbehandlingstiden i disse sager er 30 dage, hvis sagen er fuldt oplyst.

Manglende arbejdstilladelse?
Hvis medarbejderen påbegynder arbejdet uden den nødvendige arbejdstilladelse, eller hvis medarbejderen mister sin arbejdstilladelse under løbende ansættelsesforhold og fortsætter med at arbejde, risikerer medarbejderen at ifalde strafansvar i form af enten bøde- eller fængselsstraf.

Derudover risikerer den arbejdsgiver, der beskæftiger en medarbejder uden arbejdstilladelse, ligeledes at ifalde strafansvar i form af bøde eller fængsel. Arbejdsgiveren vil som udgangspunkt skulle betale en bøde svarende til 10.000 kroner per påbegyndt måned per medarbejder. Bødeniveauet hæves dog typisk til mellem 15.000 til 50.000 kroner per påbegyndt måned i tilfælde, hvor der foreligger skærpende omstændigheder.

Dansk Erhverv opfordrer medlemmer til at kontakte os for rådgivning forud for ansættelse af udenlandsk arbejdskraft.

Læs alle artikler fra Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024