Tema:

Er du klar til en ny verdensorden?

Geopolitiske spændinger, øget protektionisme og brudte forsyningskæder. Verden er i hastig forandring, og det stiller nye store krav til danske virksomheder. I dette tema kan du møde nogle af de virksomheder, der finder løsninger på tidens udfordringer.

Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024

Kommentar af: Direktør, Morten Langager

Foto: Helle Moos

Danmark har fået en ny europaminister. Og det er et kæmpestort og vigtigt ansvar, hun skal løfte. For Danmark overtager 1. juli 2025 EU-formandskabet med europaminister Marie Bjerre i spidsen. Formandskabet er den største udenrigspolitiske opgave for Danmark i dette årti, og EU-samarbejdet er vigtigere end nogensinde.

Set fra mit perspektiv bliver den vigtigste opgave for Marie Bjerre at bruge EU-formandskabet til at sikre smidigere regler for danske og europæiske virksomheder, så de kan forblive konkurrencedygtige.

Og den samme dagsorden skal vores nye EU-kommissær have fokus på. I dag bliver virksomhederne mødt af en stigende mængde EU-regulering, der tager ressourcer fra den daglige drift og forringer ikke blot den enkelte virksomheds konkurrenceevne, men hele Europas konkurrenceevne.

Dansk Erhverv har lavet en analyse, der viser, at danske virksomheder bliver pålagt administrative byrder for 30 milliarder kroner årligt. I de kommende år vil tallet stige til over 36 milliarder kroner.

Konsekvensen er, at vores erhvervsliv mister kunder og markedsandele til konkurrenter fra blandt andet USA og Kina. Et konkret eksempel er den kinesiske gigant Temu, der stormer frem i Danmark og resten af Europa uden at skulle leve op til de strenge krav, der gælder i EU.

Og der er mange flere eksempler: Nye krav om tidsregistrering, GDPR, NIS2-direktiv og bæredygtighedsrapportering for bare at nævne nogle få.

I Dansk Erhverv bakker vi fuldt op om intensionerne bag EU-reguleringen – klimahandling, cybersikkerhed, beskyttelse af persondata – men reguleringen må ikke blive så streng, at vi spænder ben for os selv i Europa.

Brug for et stærkt Europa
Derfor er jeg glad for, at regeringen prioriterer Europa højt med et nyt Europaministerium. Der er behov for et stærkt Europa i en tid, hvor verden er i hastig forandring.

Stormagtsrivaliseringen mellem USA og Kina betyder, at USA bliver stadig mere protektionistisk og har fokus på at tiltrække produktion og arbejdspladser til det amerikanske marked. Et konkret eksempel er den milliardstore hjælpepakke Inflation Reduction Act, der giver statsstøtte til grønne energiprojekter, hvis en del af produktionen finder sted i USA.

Protektionismen er ikke nødvendigvis en hæmsko for danske og europæiske virksomheder med eksport til USA. Men det stiller krav om, at virksomhederne har en eksportstrategi, der er tilpasset amerikansk politik.

Det gælder også efter præsidentvalget i november. For uanset om det bliver Kamala Harris eller Donald Trump, der skal indtage Det Hvide Hus, vil den nye præsident formentlig have fokus på America first.

Danmark og regeringen skal gå forrest
Der er ingen tvivl om, at den nye geopolitiske virkelighed er fyldt med dilemmaer og bump på vejen. Men det er helt afgørende, at danske virksomheder fastholder og udbygger deres engagement rundt om i verden. Hvis det skal lykkes, skal den danske europaminister og den danske EUkommissær sikre nogle ordentlige vilkår at operere under. Og det skal ske hurtigt.

For lige nu buldrer resten af verden fremad, mens Europa risikerer at blive efterladt på perronen.

Det er vigtigt, at Danmark og regeringen går forrest. For der sker kun noget, hvis vi handler. Så lad os sammen gøre forhindringer til forretninger.

Læs alle artikler fra Dansk Erhverv Magasinet 03 | 2024