Dansk Erhverv Magasinet 04 | 2024

Foto: Sarah Mølsted & Kasper Løftgaard
Ord: Nadia Maja Bech

I de kommende måneder vil ingeniører foretage beregninger i tomten, hvorefter væggene vil blive genopmuret. Men det primære fokus i den første fase af genopførelsen er på den del af Børsen, som stadig står. Her er håndværkere i gang med nedrivningsarbejde på andensalen, samtidig med at restaureringsarbejdet fra før branden er genoptaget.

Efter branden har virksomheden Norrecco håndteret hele 1237 tons muraffald fra Børsbygningen – mursten, mørtel, beton, sandsten og store mængder aske og forkullet materiale. Heldigvis er det lykkedes at redde en stor del af materialerne, som vil blive genbrugt i den nye Børsen.

Faktisk er planen, at hele 40 procent af de oprindelige mursten kan genbruges. Det samme gælder for en stor del af de originale jerndele, som vil blive omsmeltet og genanvendt. De genbrugelige dele er blevet renset og lagret, så de er klar til at blive genbrugt.

Til Københavns kulturnat kunne danskere fra nær og fjern opleve, hvordan nogle af Danmarks dygtigste kobbersmede, stenhuggere og murere arbejder med Børsens restaurering og genopførelse. Samtidig bød programmet på en spændende udstilling om Børsens historie helt tilbage fra opførelsen i 1624 og frem til branden den 16. april 2024. Og fremmødet ved Børsen på kulturnatten var stort. Ja, faktisk var hele 3580 mennesker mødt op til aftenen i kulturens og erhvervshistoriens tegn.

H. M. Kong Frederik X lagde den første grundsten til den nye Børsen – en 60 kilo tung sten med indgravering, som markerer den historiske begivenhed. Bag stenen indsatte han en tidskapsel med visioner for fremtidens Danmark fra statsministeren, vicestatsministeren og nogle af Danmarks største erhvervsledere. Præcis hvad brevene indeholder vil tidligst blive afsløret om 100 år.

Der er ingen tvivl om, at genopførelsen af Børsen er en omfattende opgave, som kræver mange hænder. Og mange mennesker fra mange forskellige erhverv er da også inde over det store genopførelsesarbejde. I alt har 30 forskellige erhverv været  i gang under oprydningen efter branden, og fra grundstensindsættelsen den 26. september er  yderligere 15 erhverv nu sat i spil. Ingeniører, arkitekter, tømrer, stilladsarbejdere og vagter er bare nogle af alle de mange erhverv. På billedet ses en række håndværkere i færd med at pille gamle og beskadigede træplader ned, som ikke kan bruges i den nye bygning.

Sitecover er virksomheden bag den store konstruktion, der skal sikre gode arbejdsforhold og beskytte børsbygningen fra regn under genopførelsesarbejdet.  De har opfundet konstruktionen, som oprindeligt blev bygget til scenebyggerier til koncerter i megaskala.  Nu bruges det primært til store byggerier – for eksempel på Slotsholmen.

Læs alle artikler fra Dansk Erhverv Magasinet 04 | 2024

Genopførsel af Børsen