{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
23. november 2023
Ord: Liv Østerstrand Rasmussen, Foto: Jeppe Carlsen
Her arbejder dygtige håndværkere med at udskifte det gamle kobbertag til et funklende nyt, der med tiden igen får sin kendte grønne farve. Men restaureringen af Københavns ikoniske børsbygning stopper ikke ved tagrenderne. Snart vil hele bygningens facade lyse op, når murværket bliver genoprettet i den oprindelige nederlandske renæssancestil, og bygningens mange figurer og ansigter i sandsten får nyt liv.
Alt sammen på grund af generøse bidrag fra en række af Danmarks største fonde: Den A.P. Møllerske Støttefond, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Novo Nordisk Fonden, den filantropiske forening Realdania, Salling Fondene og en række øvrige donatorer.
Børsen ligger på Slotsholmen i København, med Christiansborg som nabo, og er arnested for dansk handel. Børsen har tidligere haft funktion af blandt andet markedsplads og Fondsbørs. I efteråret 2024 fylder Børsen 400 år.
Det oprindelige tag var lavet af bly, men en del blev smeltet om til kanon- og musketkugler i forsvaret mod svenskernes angreb på København i 1659. Børsens kobbertag er efter 140 år udtjent og vil blive omsmeltet og genbrugt i andre byggeprojekter. Det nye kobbertag lægges med få forbedringer som en kopi af det gamle.
Ligesom det er vigtigt at værne om Børsen, er det vigtigt at værne om de evner, det kræver at restaurere sådan en bygning i Danmark. Derfor arbejder erfarne danske håndværkere sammen med lærlinge, der kan videreføre de klassiske håndværk. De dygtige håndværkere tilpasser det bløde kobber til Børsens mange fine profileringer.
Kobberet til det nye tag, som bliver lagt i skinnende ruller og bearbejdet efter 100 år gamle metoder, er genbrugskobber fra Finland. 40 ton i alt. Tidligere gjorde heftig luftforurening kobbertaget grønt efter 10-15 år, mens det nu kommer til at tage 50-70 år, før taget får sin kendte grønne farve igen. Det nye kobber er 0,75 mm tykt, der er den maksimale tykkelse, der kan håndteres med håndværktøj. Kobberet leveres i ruller á 100 kg og stammer fra to kedler med hver 20 tons kobber.
Det kræver en særlig håndværksmæssig kunnen at lægge tag på Børsen. Særligt de mange tagkviste på taget, hvor kobberet skal skæres og bøjes i den helt rigtige form, er et drilsk og tidskrævende arbejde. Restaureringen foregår med hjælp fra en række fonde og i tæt samarbejde med Slots- og Kulturstyrelsen, så bygningen bliver passet bedst muligt på.
I 1880’erne blev de originale mursten hugget tilbage, hvorefter Børsen blev beklædt med moderne hårdbrændte skalsten, og det har siden vist sig at være noget bøvl. Skalstenene forhindrer naturlig fugt at trænge ud, så fugten i stedet går ud gennem sandstensfigurerne, som forvitrer hurtigere end ellers. Fredningsmyndighederne har derfor givet grønt lys til at udskifte skalsten med nye mursten i renæssancestil, så man tydeligt igen kan se at Børsen er en renæssancebygning.
Fra hele Børsbygningen kigger ansigter ud, ned, op og til siden. 476 forskellige sandstensfigurer er der i alt. Mange af dem skal nu renses, mens de mest medtagede skal udskiftes. I løbet af de seneste 400 år er de blevet udskiftet flere gange efter skiftende mode, men nu skal der blandt andet udskiftes over 30 mandshøje figurer på baggrund af gamle gipsafstøbninger samt originale figurer, der er fundet på museer og i en jysk plantage.