Gemt

Brian Mikkelsen: Et Dansk-Svensk Handelskammer skal være med til at forløse Øresundsregionens store potentiale

29. januar 2024

Øresundsregionen har mere end 4 millioner indbyggere. Potentialet er enormt, men det kræver en indsats at løfte de forskellige sten på vejen til at indfri det. Der skal blandt andet sikres aftaler mellem Danmark og Sverige på nationalt politisk niveau. Derfor er Dansk Erhvervs adm. direktør begejstret over, at det nye Dansk-Svensk Handelskammer nu er en realitet.

Hver eneste dag pendler folk i stor stil over Øresund for at passe deres arbejde. Det har Øresundsbroen muliggjort, men vi kunne gøre det meget bedre. Der er stadig uløste og urimelige grænsehindringer, der rammer både erhvervslivet og den fulde integration. Og det kræver et fornyet fokus at gøre op med de grænsehindringer.

”Dansk Erhverv og Sydsvenska Industri- og Handelskammaren har længe ønsket og arbejdet for at etablere et Dansk-Svensk Handelskammer. Nu er det en realitet, og det er jeg kisteglad for. Der er for mange barrierer lige nu, der hæmmer Øresundsregionen. Nu bruger vi handlekraften sammen, og det vil gøre en forskel for mange,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Mindre bøvl

Brian Mikkelsen understreger, at erhvervslivet har brug for løsninger, der tilgodeser et stort arbejdsmarked på tværs af grænserne. For eksempel er skatteområdet så kompliceret, at det er svært at forstå og administrere for både virksomheder og medarbejdere. Der bruges meget administration på at administrere ordningerne, og for den enkelte kan bøvlet måske ligefrem betyde, at man fravælger pendlingen over Øresund.

”Som konkret eksempel kan man tænke på de mange svenskere, der lige nu arbejder i den danske servicesektor. Dem kunne vi få endnu flere af til for eksempel vores butikker, restauranter og hoteller, hvis vi fik gjort skattereglerne mere enkle og ligetil. Selv noget så basalt som at få en bankkonto er ret besværligt, og det er jo svært at forstå, når vi lever i en digital tidsalder. Jeg kunne også pege pensionsområdet, som er et område, der råber på forenkling,” siger Brian Mikkelsen.

Vækst og arbejdspladser

Der på vegne af hele Danmark og Sverige grund til at gælde sig over, at der med Dansk-Svensk Handelskammer nu er kommet en organisation på tværs, der kan tale med en stemme, når det gælder om af afdække og løse de forhold, der begrænser det fulde potentiale mellem landene.

”De tre vigtigste indsatsområder lige nu er at sikre et mere simpelt skattesystem, den nuværende aftale ”øresundsaftalen” er fra 2003, der er sket noget siden, og sikre en bedre infrastruktur og få afskaffet grænsekontrollen. Får vi styr på disse, så baner vi vejen for et endnu stærkere samarbejde end nu med økonomisk vækst og flere arbejdspladser til hele regionen til følge. Vi lever i en tid med international uro og stigende tendenser til protektionisme. Det er ikke godt, og vi skal alle de steder, vi kan, arbejde imod disse tendenser. Det bliver omdrejningspunktet for det arbejde, som Dansk-Svensk Handelskammer kommer til at stå for,” siger Brian Mikkelsen.

Skal være klar til konkurrencen fra Femern

I 2029, altså om bare fem år, forventes det, at Femern-forbindelsen er klar. Dermed er Femern Bælt region en realitet, hvilket betyder en ny virkelighed for Øresunds Regionen.

”Det er ikke en dårlig ting, at der snart kommer øget konkurrence. For konkurrence er jo med til at få en til at oppe sig og gøre det endnu bedre end før. Man løber jo også oftest hurtigere, når der løber en ved siden af, som man vil vinde over. Og det understreger, at vi ikke kan vente med at få fjerne de hindringer og få gødet de muligheder, som vi har i Øresundsregionen. Som det er nu, lader de nationale regeringer typisk de nordiske samarbejdsministre håndtere Øresundsregionen. Det må ikke forhindre møder og direkte aftaler mellem landenes fagministre inden for arbejdsmarked, transport, skat og så videre. Dansk-Svensk Handelskammer skal være en motor i forhold til at få tingene til at ske,” siger Brian Mikkelsen.

De tre prioriteter, som er et mere simpelt skattesystem, afskaffelse af grænsekontrol og en styrkelse af infrastruktur, er valgt, fordi de samlet vil give en positiv effekt i forhold til at opnå en langvarig integration med øget vækst og beskæftigelse mellem Sverige og Danmark. Den er baseret på input fra virksomheder på begge sider af Øresund og er udarbejdet i fællesskab af Sydsvenska Industri- og Handelskammaren og Dansk Erhverv.