{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Administrative byrder
Af: Nadia Maja Bech
Foto: PR
Nytteløst, spild af tid og unødvendigt.
Sådan beskriver adm. direktør i Indeks Retail, Marianne Lyngby Pedersen, reglerne om arbejdstidsregistrering, som samtlige arbejdsgivere i Danmark har skullet efterleve siden 1. juli 2024.
Hos Indeks Retail, der er hovedkoncern for butikskæderne Bog & idé, BOGhandleren og Legekæden, er 58 medarbejdere omfattet af reglerne.
Konkret betyder reglerne, at Indeks Retail – og alle andre danske virksomheder – er forpligtede til at indføre et arbejdstidsregistreringssystem, hvor den enkelte medarbejder skal registrere sin daglige arbejdstid.
Formålet med reglerne er at sikre, at danske virksomheder overholder arbejdstidsreglerne, som er til for at beskytte den enkelte medarbejder. Men for at sikre at medarbejdere ikke arbejder mere end de må, mener Marianne Lyngby Pedersen ikke, at det er nødvendigt med en pligt til at indføre et tidsregistreringssystem:
”Jeg har ikke brug for en pligt til at indføre et tidsregistreringssystem for at sikre, at vores medarbejdere ikke arbejder mere, end de må. Det kan vi som ansvarlige arbejdsgivere godt sikre på anden vis. Men jeg er med på, at vi skal overholde lovgivningen, og det gør vi selvfølgelig også.”
I forvejen belastet af regler
For virksomhederne har det kostet ekstra tid, penge og ressourcer at leve op til reglerne om arbejdstidsregistrering. Og det er tid, penge og ressourcer, som kunne være brugt på noget andet, lyder anken fra Marianne Lyngby Pedersen.
”Vi er i forvejen belastet af utrolig mange andre administrative regler og byrder, som vi bruger tid og ressourcer på. Og de ressourcer, vi bruger på administration af regler, kan ikke anvendes på forretningsudvikling. Derfor finder jeg det utrolig vigtigt, at vi får skruet ned for nogle af de regler og byrder fra europæisk og national lovgivning, som ikke bringer værdi ude i virksomhederne – for eksempel reglerne om arbejdstidsregistrering.”
Indeks Retail har brugt ressourcer på at få udviklet et tidsregistreringssystem hos en ekstern it-leverandør. Derudover har virksomheden udarbejdet en politik om tidsregistrering, og samtidig bruger de tid på at sikre, at arbejdstidsreglerne overholdes. Og så er der tiden på selve registreringen.
Det er ikke fordi, selve tidsregistreringen er meget tidskrævende for den enkelte medarbejder, pointerer Marianne Lyngby Pedersen, men hvis man tager samtlige medarbejdere og ganger op, så bliver det også til noget, siger hun.
”Selve tidsregistreringen tager måske to minutter per medarbejder per dag, så det er ikke meget tid per medarbejder. Men for mig er det et problem, at samtlige medarbejdere skal bruge tid på en registrering, som vi som virksomhed ikke har behov for til at sikre, at vores medarbejdere overholder arbejdstidsreglerne,” siger Marianne Lyngby Pedersen.
En revne i kulturen
Hos Indeks Retail har man en stor grad af tillid og fleksibilitet i forhold til arbejdstid – netop for at sikre, at medarbejdere ikke overbelastes af arbejde. Fleksibiliteten er dermed også grunden til, at Marianne Lyngby Pedersen ikke ser et behov for et tidsregistreringssystem, fortæller hun.
Faktisk betragter hun registreringssystemet som en revne ind i virksomhedens tillidsbaserede forhold. For selvom registreringssystemet er tiltænkt som en hjælp til medarbejderne, sender det ifølge hende snarere et signal om kontrol.
”Det er vigtigt for os, at medarbejdere ikke føler sig kontrollerede, men jeg synes, at registreringssystemet føles som kontrol. At vi siger til vores medarbejdere, at vi har fleksibilitet og ikke har behov for at kontrollere dem, men at vi samtidig har et tidsregistreringssystem, hvor de skal registrere deres tid, finder jeg problematisk,” siger hun.
Mener du, at arbejdstidsregistrering helt bør tilbagerulles?
”Ja, det mener jeg. For vi har udelukkende et registreringssystem for EU’s skyld. Vi får selv ingen værdi ud af det. Vi taler meget om mental load i Danmark, og arbejdstidsregistrering er mental load for alle. Nu skal samtlige medarbejdere tidsregistrere, og det er fuldstændig unødvendig registrering,” siger Marianne Lyngby Pedersen.
Dansk Erhverv foreslår i et nyt udspil, at reglen om tidsregistrering rulles tilbage. Det udgør selvsagt en stor administrativ byrde, at alle lønmodtagere i Danmark skal tidsregistrere, medmindre de kan defineres som selvtilrettelæggere. Der skal derfor bruges betydelig tid i virksomhederne på at registrere og kontrollere.
Arbejdstidsdirektivet er desuden implementeret forskelligt i medlemslandene, og i visse lande, for eksempel Sverige, er der slet ikke indført lovgivning om tidsregistrering. Dertil er der ingen forarbejder til direktiverne, og det er således svært at aflæse, om der fra lovgivers side har været disse intentioner. Dette svækker retssikkerheden i forhold til den måde der reguleres på i EU.
Læs mere om Dansk Erhvervs forslag i udspillet "Mindre bøvl - mere vækst" længere nede på siden.
De nye regler om arbejdstidsregistrering trådte i kraft med virkning fra den 1. juli 2024. Reglerne betyder, at alle arbejdsgivere i Danmark er forpligtet til at indføre et arbejdstidsregistreringssystem, hvor medarbejdere skal registrere den daglige arbejdstid. Formålet med reglerne er at sikre, at danske virksomheder overholder arbejdstidsreglerne.
Se Dansk Erhvervs guide til arbejdstidsregistrering Registrering af arbejdstid fra 1. juli: Sådan gør du