Gemt

Mangel på arbejdskraft medfører milliardtab i omsætning

Manglen på arbejdskraft og varer har i en periode været så stor, at det går ud over virksomhedernes indtjeningsmuligheder. Mere end fire ud af ti af Dansk Erhvervs medlemmer oplever i øjeblikket produktionsbegrænsninger netop pga. manglen på arbejdskraft, hvilket har betydet tabt omsætning.

Analyse

December 2021

En opregning foretaget af Dansk Erhverv viser, at virksomhederne i den private sektor de seneste tre måneder er gået glip af mindst 35 mia. kr. i omsætning alene pga. manglen på arbejdskraft.

Mangel på arbejdskraft og varer begrænser virksomhedernes produktion
Først kom coronapandemien og de mange restriktioner, som var med til at holde danske virksomheder i et jerngreb. Siden er den danske økonomi kommet overraskende hurtigt og godt ud på den anden side. Med den høje aktivitet i økonomien følger dog også udfordringer for virksomhederne i form af bl.a. mangel på arbejdskraft og mangel på varer mv. Fx viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at manglen på arbejdskraft som begrænser produktionen, har låst sig fast på et rekordhøjt niveau i oktober. Som det fremgår af figur 1 nedenfor, oplever mere end fire ud af ti (42 pct.) af Dansk Erhvervs medlemmer i øjeblikket produktionsbegrænsninger fordi, de mangler arbejdskraft. Samtidig oplever mere end hver fjerde (27 pct.) produktionsbegrænsninger fordi, de mangler varer mv. Når virksomhedernes produktion begrænses, går det ud over deres omsætning. Dansk Erhverv har derfor undersøgt, hvor meget manglen på arbejdskraft og varer mv. har begrænset virksomhedernes omsætning de seneste 3 måneder.

Mangel arbejdskraft graf.png

Mangel på arbejdskraft medfører milliardtab

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kasper Lindgaard

Chef for analyse og samfundsøkonomi
Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom