;
Gemt

Trængsel på det danske vejnet er dyrt for Danmark

Danskerne spilder hver dag dyrebar tid i kø på de danske veje. Tid som de i stedet kunne bruge på andre ting, fx arbejde. Dansk Erhvervs beregninger viser, at arbejdsudbuddet kan øges med 1.800 fuldtidsansatte, hvis trængslen på det danske vejnet reduceres med 50 pct.

Analyse

APRIL 2021

Trængsel koster Danmark dyrt
Danskerne sidder hver dag i kø til og fra arbejde, og det skaber trængsel på det danske vejnet. Trængsel medfører spildtid, som danskerne kan bruge på andre ting, fx øget arbejdstid. Tal fra Vejdirektoratet viser, at den samlede trængsel på det danske vejnet i 2018 udgjorde 83 mio. køretøjstimer. Det er en stigning på 8 pct. siden 2016. Det svarer til, at der samlet set var et samfundsøkonomisk tab på ca. 26 mia. kr. i 2018. Forbedret infrastruktur udgør derfor et stort potentiale for dansk økonomi. 

Pendlerne står for 34 pct. af trængslen på vejene
Dansk Erhvervs beregninger viser, at pendlerne står for 34 pct. af den spildtid, som opstår på grund af trængsel på det danske vejnet (ca. 28 mio. køretøjstimer). 24 pct. skyldes erhvervskørsel (ca. 20 mio. køretøjstimer), mens 43 pct. skyldes fritidskørsel (36 mio. køretøjstimer).

50 pct. mindre trængsel kan øge arbejdsudbuddet med 1.800 fuldtidsansatte
Dansk Erhvervs beregninger viser, at hvis Danmark kan reducere den samlede trængsel på 83 mio. køretøjstimer med 50 pct., og 20 pct. af den sparede transporttid omlægges til arbejdstid, vil det øge arbejdsudbuddet med ca. 1.800 fuldtidsansatte. Dette regneeksempel medtager ikke produktivitetseffekten gennem erhvervskørsel, og der tages heller ikke højde for, at en reduktion i trængsel i forbindelse med fritidsrejser potentielt også kan give øget arbejdsudbud.

Trængsel på det danske vejnet er dyrt for Danmark

pdf

Download

Kontakt

Transport

Jesper Højte Stenbæk

Fagchef for transport og infrastruktur
Medarbejderprofil