Gemt

Danskerne genoptog grænsehandlen, da grænserne åbnede igen

Grænsehandlen blev sat på pause fra marts til juni sidste år grundet coronakrisen. En analyse fra Dansk Erhverv viser, at hver tredje husstand grænsehandlede i månederne efter genåbningen, og danskerne vendte i høj grad tilbage efter de samme varer, som de altid har grænsehandlet.

Analyse

Marts 2021

Danskerne er vilde med grænsehandel. I de seneste ti år har andelen af danskerne, som grænsehandler, ligget nogenlunde uændret på ca. 50 pct. En lang række danskere grænsehandler dog markant mere; mere end hver syvende husstand grænsehandler mindst fire til fem gange om året. Når danskerne handler i de tyske og svenske grænsehandelsbutikker, går danske virksomheder glip af omsætning, som kan skabe arbejdspladser og provenu til statskassen. Dansk Erhverv har tidligere estimeret, at den danske stat mister punkt- og emballageafgifter samt momsindtægter for 3 mia. kroner årligt som følge af grænsehandlen.

Grænsehandlen blev – ligesom så meget andet i 2020 – påvirket af coronakrisen. Danskernes forbrug har i perioder været tvunget online eller sat helt på pause grundet restriktioner og nedlukninger. Grænsehandlen blev lukket ned af to omgange i 2020. Den 16. marts lukkede grænsen til Tyskland frem til 12. juni. Fra den 12. juni og frem til 8. november var det igen muligt at tage turen til nabolandet for at købe indiv. Fra den 8. november betød indrejse i Tyskland en tvungen 14 dages karantæne, som indirekte satte en stopper for smutturen over grænsen. Den 16. december lukkede grænsen til Tyskland så igen, og grænselukningen har nu som minimum varet til start marts 2021, hvor denne analyse er færdiggjort.

På den baggrund har Dansk Erhverv undersøgt danskernes grænsehandel i løbet af genåbningsperioden fra 12. juni og frem til 8. november, hvor danskerne igen kunne grænsehandle mellem første og anden nedlukning. Analysen viser, at grænsehandlen fortsatte ufortrødent, så snart grænserne var åbne igen. Hver tredje danske husstand har grænsehandlet i denne periode, og det ligger nogenlunde på niveau med tidligere undersøgelser. Det er stadigvæk de traditionelle nydelsesmidler som øl, sodavand, slik og chokolade, som handles ved grænsen, men mange danskere bruger også lejligheden til at købe mere regulære føde- og dagligvarer med hjem. Grænsehandlen er ikke overraskende mest udbredt i landsdele tættest på den tyske grænse. Endelig bekræfter undersøgelsen, at grænsehandlen skaber en lagereffekt af nydelsesmidler i de danske husstande; en fjerdedel af de danske husstande havde lagre af slik, chokolade, øl og sodavand i hjemmet, da grænserne lukkede i marts.

Danskerne genoptog grænsehandlen, da grænserne åbnede igen

pdf

Download