{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Danskerne grænsehandler fortsat for store beløb trods en faldende tendens. Alene i 2020 grænsehandlede danskerne nydelsesmidler for 2,5 mia. kr. trods nedlukning af den dansk-tyske grænse i ca. 5 måneder. Det svarer i gennemsnit til, at alle danskere brugte ca. 420 kr. ved grænsen på nydelsesmidler. Dermed går danske butikker og den danske statskasse fortsat glip af milliarder – corona eller ej.
JUNI 2022
Den traditionelle grænsehandel faldt ca. 40 pct. fra 2019 til 2020 som følge af coronakrisen. Grænsehandlen med nydelsesvarer, som undgår de danske afgifter og momsregler, faldt med ca. 30 pct. fra 2019 til 2020. Det skal ses i lyset af, at grænsen mellem Danmark og Tyskland – som er danskernes primære destination for grænsehandel af nydelsesmidler - var midlertidig lukket i ca. fem måneder sammenlagt i 2020. I 2020 udgjorde Tyskland 82 pct. af danskernes grænsehandel med nydelsesvarer.
Danskerne grænsehandlede nydelsesvarer for 2,5 mia. kr. i 2020 trods nedlukninger
Samlet faldt grænsehandlen med nydelsesmidler i 2020 med ca. 1 mia. kr., hvor køb af chokolade og slik faldt mest i absolutte tal med omkring 250 mio. kr. Godt og vel 75 pct. af den samlede grænsehandel med nydelsesvarer var i 2020 afgiftsbelagte varer som chokolade, vin, cigaretter mm. De resterende 25 pct. kommer fra køb af sodavand, som ikke har været afgiftsbelagt i Danmark siden 2014. Sodavand er dog, i lighed med øl, pantfrie ved køb i den tyske grænsehandel.
Grænsehandlen af nydelsesvarer på 2,5 mia. kr. er et markant beløb for et år præget af nedlukningerne i næsten et halvt år og dertilhørende genåbningsperiode med smitterisiko og usikkerheder. Beløbet svarer til, at alle danskere i gennemsnit grænsehandlede nydelsesmidler for ca. 420 kr. i 2020.
Grænsehandel med nydelsesvarer er fortsat i milliard-klassen
Grænsehandlen med nydelsesmidler i mia. kr. har været dalende siden 2012, hvor det samlede forbrug af nydelsesmidler købt ved grænsen lå på næsten 6 mia. kr. I 2019 lå det samme forbrug på 3,5 mia. kr. Det er et betydeligt fald, men udgør stadig et væsentligt provenutab for den danske statskasse og et omsætningstab for danske butikker. Beregningerne fra Skatteministeriet viser, at det samlede statslige provenutab ligger på ca. 1,5 mia. kr. alene i 2019.
I 2020 oplevede en række danske butikker øget omsætning som følge af grænselukninger. En tidligere analyse fra Dansk Erhverv viste, at de danske butikkers omsætning af nydelsesmidler steg med 10-16 pct. som følge af grænselukningen. Samme analyse viste, at en hypotetisk grænselukning på et helt år ville give danske butikker et løft i meromsætningen på mellem 3,5-5,8 mia. kr.