; ;
Gemt

Det illegale salg foregår stadig i Danmark

Den danske statskasse og danske virksomheder går hvert år glip af millioner af kroner grundet illegalt salg af nydelsesvarer udenom danske afgifter og dansk moms. Et estimat fra Dansk Erhverv har tidligere vist, at den danske statskasse går glip af mellem 400-600 mio. kr. årligt alene grundet handel med illegal indførte varer. Denne analyse viser, at knap 375.000 danskere over 18 år har købt illegalt indførte nydelsesvarer inden for de seneste seks måneder. 46 pct. af dem har handlet de illegale nydelsesvarer i enten en kiosk eller grønthandler. Samtidig har endnu flere – ca. 800.000 danskere – kendskab til steder, hvor man i dag kan købe illegalt indførte varer som sodavand, slik, chokolade mv.

Analyse

JUNI 2022

Danskerne køber fortsat illegalt indførte nydelsesmidler
Ifølge tal fra Dansk Erhvervs befolkningsundersøgelse er der samlet set otte pct. af danskerne – svarende til knap 375.000 danskere over 18 år – der har angivet, at de eller en anden person i deres husstand har handlet nydelsesmidler i Danmark uden om det danske moms- og afgiftssystem i løbet af det seneste halve år.

Det bør være et minimumsestimat, fordi de adspurgte ikke nødvendigvis har villet medgive at have købt illegalt indført nydelsesvarer, trods at undersøgelsen er foretaget anonymt. Derfor er problemet sandsynligvis mere udbredt, end tallet ovenfor indikerer.

Ulovlig handel foregår også privat og i sociale sammenhænge
Det illegale salg forekommer på mange forskellige måder. 46 pct. af de respondenter, som har handlet illegalt, har handlet nydelsesmidler i en kiosk eller grønthandler. Dét tal er skudt i vejret siden 2019, hvor tallet var 18 pct. I 2018 var det hver fjerde (25 pct.). I de større danske byer er udvalget af kiosker og grønthandlere større. Derfor er det ikke overraskende, at en stor del af danskerne har angivet, at de handler illegalt netop her.

Problemet eksisterer dog også på privatadresser, hvor handel foregår mellem privatpersoner. 37 pct. af danskerne har nemlig angivet, at de har købt illegale varer på en privatadresse, hvor køber og sælger kender hinanden. Samtidigt ligger tallet på 17 pct., når køber og sælger ikke kender hinanden. Det vil sige, at også helt almindelige danskere koordinerer køb og salg af varer indført uden om det danske moms- og skatteafgiftssystem til venner, familie og kolleger – og tilmed også fremmede.

Skattestyrelsen har øget presset på de kriminelle bagmænd – danskerne ønsker endnu mere kontrol
Skattestyrelsen har i perioden fra 2015 til 2020 arbejdet for at begrænse den illegale indførsel af nydelsesmidler. Kontrolindsatsen har ført til skatteopkrævninger for samlet 320 mio. kr., hvilket svarer til knap 53 mio. kr. om året. I perioden 2015 til 2020 har Skattestyrelsen foretaget lidt over 3.800 kontroller af chokolade og sukkervarer. Der blev fundet overtrædelser i næsten 2.400 af kontrollerne, hvilket svarer til en gennemsnitlig træfprocent på 63 pct. Træfprocenten lå i 2015 på 40 pct., i 2019 på 79 pct. og i 2020 på 69 pct. I 2020 blev der dog udført færre kontroller grundet omstændighederne i forbindelse med COVID-19.

Dansk Erhverv har tidligere skønnet, at den danske statskasse går glip af mellem 400 og 600 mio. kr. hvert år som følge af den illegale handel med nydelsesmidler og cigaretter. Det betyder med andre ord, at man i 2020 – hvor kontrolindsatsen førte til skatteopkrævninger på 55 mio. kr. – fangede en tiendedel af det illegale salg. Her er det dog vigtigt at påpege, at Dansk Erhvervs skøn baserer sig på, at cigaretter også er et nydelsesmiddel, hvorimod Skattestyrelsen adskiller de to.

Det illegale salg foregår stadig i Danmark

pdf

Download

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil