; ;
Gemt

Flertal af danskerne ønsker valgfrihed i velfærdstilbud

SVM-regeringen ønsker at styrke det frie valg, så flere borgere får mulighed for at vælge den velfærd og service, som passer til den enkelte. Ny analyse fra Dansk Erhverv understreger, at et flertal af danskerne finder det vigtigt selv at kunne vælge leverandør.

Analyse

APRIL 2023

SVM-regeringen vil gennemføre ”den mest omfattende frisættelse af den offentlige sektor i velfærdssamfundets historie”. Det fremgår af regeringsgrundlaget, som bl.a. indeholder et fokus påstørre valgfrihed for den enkelte borger, når det kommer til velfærdsydelser. Helt konkret ønsker regeringen fx at udvide det frie valg i ældreplejen, så der er flere muligheder for private/selvejende leverandører af plejehjem og hjemmehjælp.

Dansk Erhverv har undersøgt, hvor vigtigt det er for danskerne med valgfrihed inden for velfærdsydelser og services, og hvorvidt de selv foretrækker offentlige eller private/selvejende leverandører.

Omkring syv ud af ti danskereønsker frihed til selv at vælge leverandørpå ældreområdet
Undersøgelsen viser, at omkring syv ud af ti danskere synes, at det er vigtigt selv at have mulighed for at vælge mellem private/selvejende og offentlige leverandører af plejehjem og praktisk og personlig hjemmehjælp.

Kun omkring 5 pct. af danskerne vurderer, at det slet ikke er vigtigt at kunne vælge selv.

Danskerne har forskellige præferencer til udbydere
Undersøgelsen viser også, at danskerne har forskellige ønsker til leverandører af velfærd og service. 41 pct. af danskerne ønsker et privat eller selvejende plejehjem, hvis kvaliteten og prisen er den samme. 33 pct. foretrækker et offentligt plejehjem, hvorimod knap hver femte dansker (18 pct.) ikke har nogen præference mellem offentligt og privat plejehjem. Denne fordeling gælder også nogenlunde for personlig og praktisk hjemmehjælp, når man tager højde for den statistiske usikkerhed.

Det understreger, at danskerne har forskellige præferencer og i høj grad ønskerat have mulighed for selv at vælge mellem private/selvejende og offentlige leverandører af velfærdstilbud.

Flertal af danskerne ønsker valgfrihed i velfærdstilbud

pdf

Download

Kontakt

Velfærd og samfund

Christian Keller Hansen

Velfærdspolitisk fagchef
Velfærd og samfund

Anders Nyberg Olesen

Politisk konsulent
Erhvervspolitik & Analyse

Mads Haarbo

Analytiker