Gemt

Danskernes brug af ChatGPT eller andre sprogmodeller

ChatGPT og andre sprogmodeller stormer frem. Hver femte dansker over 18 år har i dag prøvet ChatGPT, mens 43 pct. har hørt om den, men ikke prøvet den. Der er dog stor forskel på tværs af alder, hvor udbredt brugen er, og på hvad den bruges til. 8 pct. af beskæftigede danskere har brugt den i forbindelse med deres arbejde, mens halvdelen af danske elever eller studerende over 18 år allerede har brugt ChatGPT i forbindelse med uddannelse. Både studerende og beskæftigede forventer at brugen stiger de kommende år, men mange føler sig ikke klædt på til det.

Analyse

JUNI 2023

ChatGPT har siden lanceringen i november 2022 oplevet massiv interesse. ChatGPT er en avanceret sprogmodel, som kan bruges online til at generere alt fra simple sætninger til fulde artikler, historier eller endda samtaler. Kunstig intelligens som fx sprogmodellerne åbner mange nye muligheder inden for innovation, automatisering og generel nytænkning verden over. Det kan både være for virksomheder, men også for befolkningen.

Dansk Erhverv har undersøgt danskernes brug af ChatGPT eller andre sprogmodeller. Vi har undersøgt, hvor mange der bruger ChatGPT til uddannelse og arbejde, og hvordan de forventer, at det vil være om tre år. Vi har også undersøgt, om danskerne føler sig klædt på til at bruge ChatGPT i fremtiden, og hvilke følelser danskerne har til kunstig intelligens.

Undersøgelsen viser, at mere end 1 mio. danskere over 18 år (21 pct.) har prøvet ChatGPT eller andre sprogmodeller. 43 pct. af danskerne har ikke prøvet den, men har hørt om den. Der er dog stor forskel på tværs af aldersgrupper. Halvdelen af de unge danskere mellem 18-29 år har prøvet ChatGPT. Undersøgelsen viser også, at 8 pct. af de beskæftigede danskere har brugt ChatGPT i forbindelse med arbejde. Tre gange så mange (24 pct.) forventer at komme til at bruge den i forbindelse med arbejde inden for de næste tre år. Halvdelen af de danskere, der i dag er elever eller studerende har brugt ChatGPT i forbindelse med uddannelse. Der er dog også mange danskere, der ikke føler sig klædt på til at bruge ChatGPT til arbejde eller uddannelse i fremtiden.

Endeligt viser undersøgelsen, at skepsis er den mest udbredte følelse omkring kunstig intelligens på tværs af alle aldersgrupper. Det var også den mest udbredte i 2021. Størstedelen af elever/studerende og beskæftigede danskere (80 pct.) frygter dog ikke at miste deres job (eller kommende job) som følge af kunstig intelligens.

Danskernes brug af ChatGPT eller andre sprogmodeller

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Teknologi,Digitalisering & Tele;Tværgående Strategi&Koordination

Nikolaj Juncher Wædegaard

Underdirektør
Medarbejderprofil