;
Gemt

Fødevarepriserne er lavere i Danmark end hos vores naboer

En ny analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at de danske fødevarepriser er lavere end gennemsnittet i seks sammenlignelige EU-lande, når der tages højde for moms, afgifter og velstandsniveau. Forskellen skyldes blandt andet tilbud og en mindre prisstigning under inflations-krisen i 2022.

Analyse

December 2024

Danmark har nogle af de højeste forbrugerpriser i EU, hvilket blandt andet skyldes moms, afgifter og høje lønninger. I løbet af 2021 steg priserne yderligere i takt med inflationskrisen, hvilket pressede priserne yderligere op. Det skete ikke kun i Danmark, men i hele Europa

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har i en ny analyse undersøgt udviklingen i de velstandskorrigerede nettopriser på fødevarer frem til 2022 og sammenlignet dem med seks andre sammenlignelige EU-lande (EU7). Dermed tages der højde for både moms, afgifter og det generelle velstandsniveau.

De velstandskorrigerede fødevarepriser er 5-7 pct. lavere
Analysen viser, at de danske velstandskorrigerede nettopriser på fødevarer i perioder fra 2002 til 2017 enten lå fem pct. under gennemsnittet for EU7-landene eller fem pct. over gennemsnittet. Siden 2018 har fødevarepriserne dog entydigt været 5-7 pct. lavere end EU7-gennemsnittet, se figur nedenfor.

Udviklingen forklares af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen blandt andet med, at Danmarks Statistik har indført bedre opgørelsesmetoder, der i højere grad tager hensyn til tilbud samt at priserne på fødevarer er steget mindre i Danmark end i de øvrige lande under højinflationsperioden i 2022.

Fødevarepriserne udgør ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen 24 pct. af prisindekset for varer, og udviklingen i fødevarepriserne har derfor en væsentlig påvirkning på varepriserne generelt.

Fødevarepriserne er lavere i Danmark end hos vores naboer

pdf

Download

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil
Analyse

Mads Mathias Jensen

Økonom