;
Gemt

Udenlandsk arbejdskraft har drevet halvdelen af beskæftigelsesvæksten i Hovedstaden de sidste 10 år

Udenlandsk arbejdskraft har stor betydning for det danske arbejdsmarked. De sidste ti år er den udenlandske arbejdskraft vokset med over 170.000 fuldtidsbeskæftigede her i Danmark. Det svarer til næsten halvdelen af den samlede vækst i beskæftigelsen for lønmodtagere. Det har alle kommuner haft gavn af. Nogle mere end andre. I Region Hovedstaden har udenlandsk arbejdskraft stået for mindst halvdelen af den samlede beskæftigelsesvækst de sidste 10 år i 20 ud af 29 kommuner.

Analyse

DECEMBER 2024

Beskæftigelsen i Region Hovedstaden er vokset med mere end 169.000 fuldtidsbeskæftigede lønmodtagere de sidste 10 år (fra maj 2014 til maj 2024). Heraf er beskæftigelsen steget med mere end 84.000 fuldtidsbeskæftigede udenlandske statsborgere. Det betyder, at udenlandsk arbejdskraft står for 50 pct. af beskæftigelsesvæksten i Region Hovedstaden. For hele landet er den 48 pct.

Udenlandsk arbejdskraft driver væksten i flere kommuner
I fem kommuner i Region Hovedstaden har udenlandsk arbejdskraft bidraget med mere end 100 pct. af væksten i beskæftigelsen de sidste 10 år. Alle fem kommuner ville have haft en negativ beskæftigelsesvækst, hvis det ikke havde været for udenlandsk arbejdskraft. På Bornholm har udenlandsk arbejdskraft bidraget mest til beskæftigelsesvæksten. Uden udenlandsk arbejdskraft ville fx Glostrup Kommune have oplevet et fald i beskæftigelsen på 767 personer over de sidste 10 år. I 15 kommuner har udenlandsk arbejdskraft stået for mellem 51-100 pct. af beskæftigelsesvæksten. Selv i Ballerup Kommune, hvor andelen af udenlandsk arbejdskraft er lavest, har den udgjort 28 pct. afvæksten.

Udenlandsk arbejdskraft har drevet halvdelen af beskæftigelsesvæksten i Hovedstaden de sidste 10 år

pdf

Download

Kontakt

Analyse

Christine Sinkjær-Rasmussen

Seniorøkonom
Regionalt

Sharmili Rajagopal

Chefkonsulent
Medarbejderprofil