; ;
Gemt

Dansk modeeksport i lille tilbagegang efter tre gode år

Den danske modeeksport er faldet med 3 pct. i de første fem måneder i 2024 sammenlignet med 2023, hvor modeeksporten satte rekord. Eksporten er faldet med 0,5 mia. kr. fra 19 mia. kr. til 18,5 mia. kr., svarende til 3 pct. Tilbagegangen skyldes et fald i eksporten af tøj og fodtøj på henholdsvis 2 pct. og 9 pct.

Analyse

JULI 2024

Dansk Erhverv afdækker i dette notat, hvordan modeeksporten har udviklet sig i de første fem måneder af 2024 sammenlignet med tidligere år, og hvem vores vigtigste eksportmarkeder er for dansk mode.

Den danske modeeksport består af eksport af beklædningsgenstande og -tilbehør (herefter kaldet tøj) samt eksport af fodtøj. Modeeksporten har oplevet en imponerende fremgang i løbet af de seneste år. Men i de første tre måneder af 2024 har modeeksporten været mindre end i de første tre måneder af 2023. I april og maj 2024 har modeeksporten dog været højere end i april og maj 2023.

Analysen viser, at eksporten af dansk mode faldt med 3 pct. i januar-maj 2024 ift. samme periode 2023. Det betyder, at modeeksporten har en samlet værdi på 18,5 mia. kr. i de første fem måneder af 2024, hvilket svarer til 5,2 pct. af den samlede danske vareeksport.

Det er især eksporten af fodtøj, der er faldet i de første fem måneder af 2024 med en tilbagegang på 9 pct., mens eksporten af tøj er faldet med blot 2 pct.

Det vigtigste marked for den danske modeeksport er fortsat EU, som modtager ca. 82 pct. af den samlede modeeksport. Tyskland er fortsat det enkeltstående land, der køber mest dansk mode, og har aftaget ca. 26 pct. af den samlede danske modeeksport i de første fem måneder af 2024, hvilket svarer til 4,8 mia. kr.

Om analysen
Der er endnu ikke tal tilgængelige for hele 2024. Tal for modeeksporten er derfor baseret på perioden januar til maj 2024. Modeeksporten er opgjort í løbende priser, hvilket betyder, at eksporten afspejler værdien af modeeksporten i kroner og øre og ikke den faktiske mængde. Prisstigninger på dansk mode kan derfor føre til en stigning i eksporten, selvom den faktiske mængde er uændret.

Dansk modeeksport i lille tilbagegang efter tre gode år

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Nikolaj Meins

Økonom
Handel

Nikolai Klausen

Politisk konsulent/sekretariatschef
Medarbejderprofil