; ;
Gemt

Positive forventninger til væksten i bygge- og anlægsinvesteringer i 2025

Ifølge den seneste prognose fra Økonomiministeriet forventes de samlede bygge- og anlægsinvesteringer at vokse realt med 3,7 mia. kr. eller 1,3 pct. fra 2023 til 2025. Set ift. tidligere prognoser er det forventede fald i investeringerne i 2024 blevet en del mindre, og væksten i 2025 er blevet opjusteret. Det er særligt boliginvesteringer og offentlige bygge- og anlægsinvesteringer, der overrasker positivt ift. tidligere prognoser. Samtidig er forventningerne i branchen til omsætning og beskæftigelse er på vej opad igen, og nu er det alene et lille flertal af virksomhederne i branchen, der forventer tilbagegang i den nærmeste fremtid. Mangel på arbejdskraft begrænser dog fortsat produktionen i bygge- og anlægsindustrien.

Analyse

JULI 2024

Faldet i investeringerne nedjusteres og forventes at vende til vækst i 2025

Ifølge Økonomiministeriets prognose fra maj 2024 er forventningerne til bygge- og anlægsinvesteringerne i år samlet set ikke positive, men udviklingen ventes at vende i 2025. Prognosen peger på en real nedgang i bygge- og anlægsinvesteringerne på 0,6 pct. i 2024, som kommer oveni en nedgang på 3,6 pct. i 2023. I 2025 forventes udviklingen at vende fra tilbagegang til en fremgang på 1,9 pct. Dermed forventes 2025 at blive det første år med positiv realvækst i bygge- og anlægsinvesteringerne siden rekordåret i 2021.

Et lille flertal af virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen forventer fortsat fald i omsætning og beskæftigelse

Økonomiministeriets prognose for bygge- og anlægsinvesteringerne afspejler sig i branchens egne forventninger til fremtiden. Siden februar 2022 har flertallet af virksomhederne i branchen forventet et fald i omsætning og beskæftigelsen de kommende tre måneder. Størrelsen på dette flertal er dog faldet markant siden april 2023. I efteråret 2022 ramte forventningerne et lavpunkt. I september 2022 nåede nettotallet ned på -21 pct. for omsætning og -13 pct. for beskæftigelsen. Siden har udviklingen bevæget sig i den rigtige retning, men et mindre flertal forventer stadig negativ vækst. I maj 2024 lå nettotallet på -2 pct. for omsætning og -4 pct. for beskæftigelse.

Væksten i byggeomkostningerne for boliger aftager yderligere

De nyere og knap så dårlige forventninger til fremtiden er også forårsaget af, at omkostningsstigningerne fortsætter med at aftage siden deres højeste niveau i efteråret 2022. Her lå årsstigningerne i omkostningerne for bygge- og anlægsbranchen på 11,3 pct., men de er siden aftaget til 1,9 pct. i 4. kvartal 2023, hvilket er lavere end det historiske gennemsnit fra 2005 til og med 2020, inden inflationskrisen begyndte. Byggeomkostningerne ligger nu knap 19 pct. højere end i indgangen af 2021. Derfor er det positivt nyt, at omkostningerne fortsætter mod et mere stabilt niveau, end har været tilfældet de seneste år.

Næsten hver tredje virksomhed oplever fortsat mangel på arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen

Investeringerne i bygge- og anlægsbranchen er faldet langt mindre i 2024 end først forventet i tidligere prognoser. Derfor ser vi også, at færre virksomheder rapporterer om mangel på efterspørgsel i branchen, en udvikling der ellers er gået den forkerte vej i løbet af 2023. I maj 2024 rapporterede 25 pct. af virksomhederne, at mangel på efterspørgsel var begrænsende for deres produktion. Manglen på efterspørgsel ligger dog stadig på et højt niveau sammenlignet med de seneste ti år.

Bygge og anlæg prognose - analyse f2024

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kasper Lindgaard

Chef for analyse og samfundsøkonomi
Byg, Teknik og Service

Henrik Teglgaard Lund

Chefkonsulent