; ;
Gemt

Danskernes bevidsthed om udvalgte varer og ulovlig skovrydning

EU har vedtaget en forordning mod global skovrydning og skovforringelse. Forordningen skal sikre, at europæiske virksomheder kun producerer og handler varer, der er skovrydningsfrie. Dansk Erhvervs analyse viser, at 47 pct. af danskerne er bevidste om, at visse varer indirekte kan medvirke til ulovlig skovrydning.

Analyse

Juni 2024

Mellem 1990 og 2020 er ca. 420 mio. hektar skov gået tabt på verdensplan. Det svarer til et område, der er større end EU. Skovrydning medfører en række miljømæssige, økonomiske og sociale udfordringer. Skovrydning bidrager til 11 pct. af verdens drivhusgasemissioner og medfører tab af biodiversitet. Det forværrer derudover indtægtsgrundlaget for en tredjedel af verdens befolkning.

EU har vedtaget en forordning mod global skovrydning og skovforringelse kaldet EU Deforestation-Free Regulation (EUDR). Forordningen skal sikre, at eksport, import og samhandel med en række produkter fx soja, palmeolie og kaffe ikke leder til ulovlig skovrydning eller -forringelse. Der stilles krav til virksomheder om at sikre sporbarhed i deres værdikæde. Store og mellemstore virksomheder skal leve op til kravene fra d. 30. december 2024 og små og mikrovirksomheder fra d. 30. juni 2025.

Dansk Erhverv har undersøgt, om danske forbrugere er bevidste om, at visse varer indirekte kan medvirke til ulovlig skovrydning, og hvorvidt det påvirker deres indkøbsvaner.

47 pct. kender til visse varers medvirken til ulovlig skovrydning
Undersøgelsen viser, at 13 pct. af danskerne i høj grad er bevidste om, at visse varer indirekte kan medvirke til ulovlig skovrydning. 33 pct. er i nogen grad bevidste om det, mens 26 pct. i mindre grad er bevidste om det. Hver femte dansker er slet ikke bevidst om, at udvalgte varer indirekte kan medvirke til ulovlig skovrydning.

Ulovlig skovrydning påvirker i mindre grad danskernes indkøb
Vi har også spurgt dem, som har angivet at være bevidste (i høj, nogen eller mindre grad), om det påvirker deres indkøb. 7 pct. angiver, at de i høj grad undgår at købe varer, der indirekte kan medvirke til ulovlig skovrydning. Knap hver fjerde angiver, at de i nogen grad undgår at købe disse varer, mens 39 pct. svarer i mindre grad. Hver fjerde dansker undgår slet ikke at købe disse varer, selvom de kender til den indirekte medvirken til ulovlig skovrydning.

Danskernes bevidsthed om udvalgte varer og ulovlig skovrydning

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Mads Haarbo

Analytiker
Fødevarer

Anders Kroman Liin

Politisk konsulent