; ;
Gemt

Potentiale for større brug af digitale værktøjer til grøn omstilling

Digitale værktøjer og teknologier kan hjælpe virksomheder i arbejdet med grøn omstilling. En analyse blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at næsten alle til en vis grad bruger digitale teknologier til minimum ét grønt tiltag. Der er dog potentiale for at virksomhederne bruger digitale værktøjer til flere tiltag og i højere grad. Sammenlignet med EU ligger Danmark i bund når det gælder brugen af digitale teknologier i den grønne omstilling.

Analyse

Virksomheder bruger digitale værktøjer til grøn omstilling
Digitale værktøjer og teknologier i den grønne omstilling anvendes af virksomheder i dag, bl.a. fordi det er en omkostningseffektiv vej til at reducere energiforbrug og udledning af klimagasser. I mange kommuner er der gode eksempler på brugen af digitale klimaløsninger og tiltag, som gør byer smartere. Trods Danmarks styrkepositioner inden for såvel grøn omstilling som digitalisering halter vi bagefter det øvrige EU, når vi ser på virksomhedernes anvendelse af netop digitale teknologier til grøn omstilling. Det viser DESI-målingen fra 2021. Kun 54 pct. af de danske virksomheder oplyser, at digitalisering har hjulpet dem med at træffe miljøvenlige "grønne" foranstaltninger på et middelhøjt eller højt niveau, hvilket er den laveste andel i EU.

Dansk Erhverv har lavet en medlemsundersøgelse og spurgt til virksomhedernes brug af digitale værktøjer og teknologier i deres arbejde med otte forskellige miljø- og klimatiltag. Analysen viser,at rigtig mange virksomheder bruger digitale teknologier til grøn omstilling. Frasorteret dem, der har svaret, at tiltagene ikke er relevante, er det kun 3 pct. af virksomhederne, som slet ikke bruger digitale teknologier i arbejdet med miljø- og klimatiltag. På tværs af de otte miljø- og klimatiltag er der dog stor forskel på andelen af virksomheder der bruger og i hvilken grad de bruger digitale teknologier i deres arbejde med miljø- og klimatiltag. Flest virksomheder bruger i høj eller nogen grad digitale teknologier til at facilitere distancearbejde (58 pct.), producere mindre affald/undgå spild (56 pct.), reducere forretningsrejser (55 pct.) eller til at genbruge udstyr eller produkter (49 pct.). Ca. hver fjerde virksomhed og knap hver femte virksomhed bruger hhv. i mindre grad eller slet ikke digitale teknologier til de fire nævnte tiltag. Blandt de øvrige fire tiltag er der et flertal af virksomheder, som i mindre grad eller slet ikke frem for i høj eller nogen grad bruger digitale værktøjer. Det indikerer, at der er potentiale for at øge brugen af digitale teknologier til grøn omstilling.

Potentiale for større brug af digitale værktøjer til grøn omstilling

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jannie Frederiksen

Seniorøkonom
Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil