;
Gemt

Hovedstaden er en stor produktivitetsmotor

Siden 2010 har produktivitetsvæksten i Region Hovedstaden været markant større end i resten af landet. Det står i kontrast til tidligere, hvor produktiviteten har vokset i samme tempo på tværs af landet. Siden 2019 har der udenfor industrien dog været en lige så svag produktivitetsvækst i Region Hovedstaden som i resten af landet.

Analyse

NOVEMBER 2024

Der er sket en bemærkelsesværdig acceleration i produktivitetsvæksten i Region Hovedstaden siden 2010, som ikke genfindes i resten af landet. I Region Hovedstaden har timeproduktiviteten i gennemsnit vokset med 1,7 pct. om året i perioden fra 2010 til 2023. I resten af landet har den årlige vækst i gennemsnit blot været 0,7 pct. om året. Det er en mærkbar forskel, som har en meget stor betydning for den samlede økonomiske udvikling i dansk økonomi.

Udviklingen siden 2010 står i skærende kontrast til tidligere, hvor udviklingen i timeproduktiviteten har været mere ens på tværs af landet. I perioden fra 1993 til 2009 har den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst været 1,3 pct. i Region Hovedstaden, mens i resten af landet har den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst været 1,1 pct.

Hvorfor er produktiviteten steget mere i Hovedstaden?
Der er flere årsager til de seneste års relativt høje produktivitetsvækst i Region Hovedstaden sammenlignet med resten af landet. Først og fremmest er der en højere koncentration af store virksomheder i Region Hovedstaden, der afsætter hovedparten af deres produkter i udlandet – herunder via danskejede fabrikker i udlandet. Erfaringerne viser, at store eksportvirksomheder typisk har en højere produktivitet. En anden del af forklaringen kan være, at arbejdskraften generelt er bedre uddannet i hovedstaden og at virksomhederne har investeret i mere effektive maskiner og it-udstyr. Det spiller også en rolle, at der er en større geografiske koncentration af job og personer i Hovedstaden, der gør, at nye idéer lette kan sprede sig og blive omsat til øget produktivitet.

Endelig kan flere virksomheder nyde godt af et positivt input fra et større netværk og bedre infrastruktur mv. Denne effekt er især relevant for forsknings- og udviklingsaktiviteter, der har drevet en væsentlig del af produktivitetsvæksten i Region Hovedstaden over de senere år inden for bl.a. medicinalindustrien.

Ikke kun medicinalindustrien
Den relativt stærke produktivitetsvækst i Region Hovedstaden siden 2010 skyldes ikke alene medicinalindustrien, der med Novo Nordisk i spidsen har haft stor succes. Renser vi tallene for industriens bidrag til produktivitetsvæksten, er billedet fortsat at produktivitetsvæksten har været særskilt stærk i Region Hovedstaden. Konkret er timeproduktiviteten ekskl. industrien i perioden fra 2010 til 2023 i gennemsnit vokset med hhv. 0,8 pct om året i Region Hovedstaden og 0,3 pct. om året i resten af landet.

Udfordringer i Region Hovedstaden siden 2019
Siden 2019 har det positive bidrag fra industrien – og dermed også medicinalindustrien – været ekstraordinært stort i Region Hovedstaden. I perioden fra 2019 til 2023 er timeproduktiviteten i Region Hovedstaden vokset med i gennemsnit 1,8 pct. om året. Ser man bort fra industrien har produktivitetsvæksten i Region Hovedstaden været 0,1 pct. om året. Til sammenligning har produktivitetsvæksten udenfor industrien i resten af landet i gennemsnit været -0,3 pct. om året fra 2019 til 2023.

Det understreger, at når man ser bort fra industrien, har produktivitetsvæksten på tværs af hele landet været bemærkelsesværdig svag siden 2019. Det er med andre ord et landsdækkende problem, at produktiviteten udenfor industrien har været svag siden 2019.

Region Hovedstaden er en stor produktivitetsmotor

pdf

Download

Kontakt