Gemt

Vi står med det ene ben i en produktivitetskrise

Produktivitetsvæksten i dansk økonomi har gennemgået en bemærkelsesværdig opbremsning i perioden fra 2019 til 2023. Konkret viser de foreløbige Nationalregnskabstal, at den årlige timeproduktivitet (BVT pr. præsteret time) i gennemsnit har ligget på 0,7% om året i perioden. Det er en lav produktivitetsvækst i en historisk kontekst. Til sammenligning lå den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst på 1,0% i den 15-årige periode op til fra 2005-2019.

Analyse

SEPTEMBER 2024

Lavere timeproduktivitet kan rammen lønnen
Når produktiviteten i en virksomhed øges, vil det sige, at produktionen vokser mere end antallet af arbejdstimer, der bruges i produktionen. Det betyder, at virksomhedens værditilvækst øges. Den øgede værditilvækst fordeles mellem ejerne, af virksomheden der får et større afkast, og medarbejderne, der får en højere løn. Når en virksomheds produktivitet forbedres, vil det derfor øge medarbejdernes løn. Det har vi også set historisk, hvor udviklingen i timeproduktiviteten har fulgt timelønnen.

Produktiviteten er faldet mærkbart ekskl. medicinalindustrien
Det bør bemærkes, at medicinalindustriens bidrag til den økonomiske aktivitet, og dermed produktivitetsvæksten, er tiltaget mærkbart i særligt 2022 og 2023. Konkret har medicinalsektorens bidrag til den økonomiske vækst ligget på hhv. 1,4 og 1,2 procentpoint i 2022 og 2023. Et bidrag der skal ses i sammenhæng med at BNP-væksten i de to år er opgjort til hhv. 1,5% og 2,5%.

Dansk produktivitetsvækst svag sammenlignet med vores nabolande
Sammenligner man udviklingen i timeproduktiviteten med flere af vores nabolande, så er der tegn på at udviklingen i produktiviteten i Danmark har været særskilt svag uden for industrien i perioden fra 2019-2023. Umiddelbart har den samlede produktivitetsvækst været relativt fornuftig i Danmark siden 2019, når man sammenligner med en række nabolande. Men det skyldes udelukkende fremstillingsindustrien, der med Novo Nordisk og medicinalindustrien i spidsen har leveret et mærkbart vækstbidrag. Ser vi bort fra fremstillingsindustrien har der i Danmark været en klart svagere produktivitetsvækst end i vores nabolande i perioden.

Produktivitetsvækst driver fremgangen i velstanden
Selvom der endnu er usikkerhed omkring tallene, og i hvilket omfang produktivitetsvæksten er bremset op, særligt uden for medicinalindustrien, så er det en udvikling der giver grund til bekymring. Den svage produktivitetsvækst kan få betydelige konsekvenser for velstanden på sigt, hvis nedgangen ikke er midlertidig, men i stedet er et udtryk for et mere blivende strukturelt problem.

Vi står med det ene ben i en produktivitetskrise

pdf

Download

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil