Gemt

Arbejdsmiljørepræsentant var ikke særligt beskyttet mod opsigelse

Højesteret har fastslået, at en arbejdsmiljørepræsentant ikke er særligt beskyttelse mod opsigelse, hvis ikke der er en overenskomst på området eller inden for et tilsvarende fagligt område.

Nyhed

Arbejdsmiljøloven
En arbejdsmiljørepræsentant er beskyttet mod opsigelse og anden forringelse af sine vilkår på samme måde som en tillidsrepræsentant inden for samme eller tilsvarende faglige område. I de fleste overenskomster skal der foreligge tvingende årsager for at kunne opsige en tillidsrepræsentant - og dermed også en arbejdsmiljørepræsentant. For medarbejdere, som ikke er dækket af en overenskomst, har det indtil nu været svært at vurdere, om der findes en overenskomst på et tilsvarende fagligt område, som giver samme opsigelsesbeskyttelse som til tillidsrepræsentanter.

Sagen kort
Medarbejderen, der var uddannet bibliotekar, arbejdede som konsulent i en virksomhed, hvor hun var beskæftiget med akademiske arbejdsopgaver, herunder kortlægning af it-software. Godt et halvt år efter hun blev valgt som arbejdsmiljørepræsentant, blev hun opsagt. Hun var ansat i en privat virksomhed, der ikke havde en kollektiv overenskomst.

Spørgsmålet i sagen var, om medarbejderen var særligt beskyttet mod opsigelse som arbejdsmiljørepræsentant. Sagen startede i byretten og gik hele vejen til Højesteret, hvor arbejdsmiljørepræsentanten henviste til en række overenskomster både på virksomhedsniveau samt forskellige brancheoverenskomster for at statuere, at hun måtte anses for at være inden for et ”tilsvarende fagligt område” og dermed særligt beskyttet mod opsigelse.

Afgørelsen
Højesteret bemærkede indledningsvist, at akademikere på det private arbejdsmarked almindeligvis ikke er overenskomstdækket, ligesom det var tilfældet i den konkrete sag. Den særlige afskedigelsesbeskyttelse vil derfor afhænge af, om der findes en overenskomstmæssig beskyttelse mod afskedigelse for tillidsrepræsentanter inden for et tilsvarende fagligt område.

Ved bedømmelsen af et tilsvarende fagligt område lagde Højesteret vægt på karakteren af det arbejde, som arbejdsmiljørepræsentanten udførte, hendes uddannelsesmæssige baggrund samt de kvalifikationer, som arbejdet krævede.

Højesteret fandt ikke, at de forskellige overenskomster, som var fremlagt i sagen, faldt ind under begrebet ”tilsvarende fagligt område”, hvorfor arbejdsmiljørepræsentanten ikke var særligt beskyttet mod opsigelse. Hun fik dog tilkendt en godtgørelse på 3 måneders løn for usaglig opsigelse i henhold til funktionærlovens § 2b.

Dansk Erhverv vurderer
Dansk Erhverv er tilfreds med dommen, idet den har skabt klarhed over, hvordan henvisningen til ”et tilsvarende fagligt område” i arbejdsmiljølovens § 10, stk. 2, skal forstås. Højesteret foretager en samlet bedømmelse af, om der foreligger en overenskomst på et tilsvarende fagligt område, hvori der lægges vægt på arbejdets karakter samt arbejdsmiljørepræsentantens uddannelsesmæssige baggrund og kvalifikationer.

Højesteret fastslår endvidere, at:

  • det er arbejdsmiljørepræsentanten, der har bevisbyrden for, at tillidsrepræsentanter inden for vedkommende eller tilsvarende faglige område har en særlig afskedigelsesbeskyttelse
  • arbejdsmiljørepræsentanter ikke har nogen særskilt beskyttelse mod afskedigelse efter arbejdsmiljølovens § 10, stk. 2, hvis det ikke er muligt at finde en overenskomst på ”vedkommende eller tilsvarende” faglige område.