Gemt

Dansk Erhverv ønsker branchespecifik indsats for udbredelse af FNs Verdensmål

Det nye Råd for Samfundsansvar og Verdensmål blev annonceret af Erhvervsministeriet i december 2017. Men selve nedsættelsen er stadig på to-do listen. Forhåbentlig vil medlemmerne af det kommende råd have et blik for mulighederne i den branchespecifikke indsats.

Nyhed

Det kommende råd for samfundsansvar og verdensmål skal overtage efter Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (VFSA) og Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst. Rådet skal sætte fokus på de muligheder, som FN’s verdensmål rummer for virksomhederne, både når det handler om ansvarlig, bæredygtig produktion og om at inkludere udsatte mennesker på arbejdsmarkedet, og ressortansvaret placeres hos Erhvervsministeriet. Dette oplyste Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse i december 2017.

Der har siden været sagt og skrevet meget om Verdensmålene og det forretningspotentiale, som de udgør for danske virksomheder. I Dansk Erhverv håber vi på, at få flere konkrete eksempler på bordet - særligt i forhold til de små og mellemstore virksomheder. For vi skal bruge dem til at inspirere flere af de 99,7 pct. af alle danske virksomheder, som defineres som små og mellemstore virksomheder i en europæisk kontekst. Disse virksomheder er helt afgørende at få med, hvis verdensmålene skal have vind i sejlene herhjemme.

Oplæg til en branchespecifik indsats
Brancheinitiativer indenfor CSR har den fordel, at de gør det nemt for medlemmerne at komme i gang. Et konkret eksempel er REGA – restauratørernes garantiordning, som blev lanceret den 30. maj i FN-byen. Her har brancheforeningen Danmarks Restauranter og Caféer taget skeen i den anden hånd og defineret en ramme, som de mange mindre medlemmer kan agere indenfor. Initiativet handler konkret om at gøre det nemt for medlemmerne at identificere, afbøde og forebygge negative effekter på menneskerettighederne, der måtte være en konsekvens af deres aktiviteter, samt at beskytte miljøet og forebygge korruption. Ved at agere på brancheniveau hjælpes restauratører og caféer effektivt ind i et system, der fremmer ansvarlig virksomhedsadfærd og bæredygtige omstilling. Læs mere om initiativet.

Et andet konkret eksempel er partnerskabet bag handlingsplanen Step Up, som består af Dansk Erhverv & WEAR, Global Fashion Agenda (tidl. Danish Fashion Institute) og Dansk Mode & Tekstil. I 2016 indgik disse brancheforeninger et præ-kompetitivt partnerskab om at skabe et løft på tværs af branchen indenfor social og miljømæssig bæredygtighed. Branchens organisationer ønsker at løfte især små og mellemstore mode- og tekstilvirksomheder, så virksomhederne kan efterleve OECD’s Retningslinjer for Ansvarlig Virksomhedsadfærd og FN’s Retningslinjer for Menneskerettigheder og Erhvervsliv (UN Guiding Principles). Læs mere her

Vejledning med udgangspunkt i sektorer
Hos Dansk Erhverv håber vi, at det nye Råd for Samfundsansvar og Verdensmål vil have et blik for potentialet i sektorspecifik vejledning. World Business Council for Sustainable Development har i april 2018 offentliggjort vejledningen ’SDG Sector Roadmap’, som kan danne inspiration. Det er en publikation om hvordan en sektors nuværende påvirkning af verdensmålene kan identificeres igennem hele værdikæden, fx sektorens mest betydelige muligheder for at skabe en positiv påvirkning samt etablering af nøgleindikatorer herfor. Vejledning på sektor- eller brancheniveau kan fremme motivationen for de små og mellemstore virksomheder, ved at gøre det nemt for dem at komme i gang og sætte ind, hvor det er mest nødvendigt og værdiskabende. Læs vejledningen her