Gemt

Lancering: Ny designguide og dogmeregler for bæredygtige emballager

Mere end 130 mennesker deltog, da den nye designguide og de nye dogmeregler for bæredygtige emballager blev lanceret ved en konference hos Dansk Erhverv.

Nyhed

DANSK ERHVERV | MILJØ OG RESSOURCER - 28. SEPTEMBER 2018

Den nye designguide og de nye dogmeregler blev lanceret ved en konference hos Dansk Erhverv med deltagere fra både detailbranchen, kommunerne, private og kommunale affaldsgenanvendelsesvirksomheder, forbruger- og miljøorganisationer.

Et centralt formål for designguiden og dogmereglerne er at bidrage til at løfte genanvendelsesprocenten for plast i Danmark.

Ud af 30 europæiske lande har Danmark den laveste genanvendelsesprocent – 15 % - på husholdningsplast. Den politiske målsætning er, at vi skal op på 50 % inden 2030.

Dogmereglerne skal bidrage til at øge kvantiteten og kvaliteten af den plast, der performer bedst i forhold til genanvendelse af fødevareemballager.

Målet er at etablere overordnede, kompleksitetsreducerende emballagestandarder på brancheniveau uden at gå på kompromis med kritiske designparametre såsom holdbarhed, brugervenlighed, teknisk funktion, brandingmuligheder, forbrugerinformation, fødevaresikkerhed samt krav til distribution og produktion.

Dogmereglerne skal altså give virksomheder en større forståelse af, hvordan man skal designe emballager til fødevarer, så de kan genanvendes 100 % på en ressourceeffektiv måde.

Projektet skal åbne op for, at både dogmer og designprincipper fungerer i praksis på tværs af værdikæden og kan bidrage til en bæredygtig omstilling.

På sigt skal projektet bidrage til at skabe forretningsmodeller for genanvendelse af plast fra husholdninger og løfte Danmark op ad ranglisten.

Resultatet er syv dogmeregler med tilhørende operationelle designprincipper.

Projektet ’Dogmeregler for plastemballage til fødevarer’ er finansieret af Miljøstyrelsens emballagepulje, og det skal vise vejen til, hvordan vi kan øge genanvendelsen af plast og skabe en cirkulær økonomi i tråd med den bæredygtige omstilling.

Med andre ord – hvordan kan vi sikre, at en kødbakke bliver til en kødbakke igen. Det handler om fremstilling og forbrug af emballager, som både styrker forretningen og gavner miljøet.

Konsortiet Hatch and Bloom, ARC, Salling Grupe, GS1, Plus Pack, Dansk Erhverv står bag lanceringen af de nye dogmeregler.

Dansk Erhverv mener:

  1. Udfordringen med at få omstillet til genanvendelige emballager påkræver samarbejde om fælles målsætninger for design og genanvendelse
  2. Det er vigtigt at få skabt emballagedesigns, der reducerer antallet af forskellige materialer for at øge genanvendelsesmulighederne.
  3. Konferencen viste en udbredt bekymring for omstilling til brug af bioplast. Bioplast vil introducere endnu flere materialetyper, der belaster muligheden for sortering og genanvendelse, og man kender ikke de langsigtede konsekvenser for biodiversitet.
  4. For at få genanvendelige emballager skal man overveje, om ”branding” påvirker genanvendelsesmulighederne negativt
  5. Detailhandlen kan opnå konkurrencemæssige og økonomiske fordele, hvis man omstiller sine emballager til høj genanvendelse inden 2024, når EU’s regler om producentansvar for emballager træder i kraft
  6. Dansk Erhverv arbejder aktivt og politisk målrettet på EU-niveau og nationalt for at skabe de rette rammevilkår, så virksomheder kan udvikle forretningsmodeller med udgangspunkt i genanvendelse og cirkulær økonomi
  7. Det er en god ide at søge efter viden allerede nu, som kan bidrage til, at man som virksomhed får omstillet sine emballager til øget genanvendelse.

Du kan hente præsentationerne nederst i artiklen. 

Forum for Bæredygtige Emballager
Dansk Erhverv har lanceret et Forum for Bæredygtige Emballager, der samler aktører i værdikæden:

”Dansk Erhverv repræsenterer en stor del af værdikæden fra vareproducenter, leverandører og indkøbere i detail til genanvenderne, og vi ser det derfor som en vigtig opgave, at vi bidrager til at samle alle relevante aktører til et samarbejde for at finde frem til en fælles forståelse for at designe bæredygtige emballager og sikre deres genanvendelse”, siger miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen.

Dansk Erhvervs indsats for at omstille til bæredygtige emballager i handlen sker via Forum for Bæredygtige Emballager, hvor medlemmer af Dansk Erhverv kan deltage.

Forummet vil løbende invitere alle relevante aktører til at diskutere og skabe fælles forståelse.
På første møde i forummet - den 3. oktober 2018 - kommer Plastindustrien og fortæller om deres designguide for bæredygtige emballager.

Miljø - Dogmeregler og designprincipper

pdf

Download

Miljø - Plastic Change

pdf

Download

Miljø - PlusPack

pdf

Download

Miljø - Salling Group Netto

pdf

Download