Gemt

Virksomhedspraktik var sygdom ved optælling efter 120-dages-reglen

Et forløb med virksomhedspraktik skulle tælles med som fulde sygedage i en optælling efter 120-dages-reglen. Det har Sø- og Handelsretten fastslået i en ny dom.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 28. november 2019

Opsigelse efter 120-dages-reglen
Det fremgår af funktionærlovens § 5, stk. 2, at en funktionær kan opsiges med et forkortet varsel på en måned til udgangen af en måned, hvis funktionæren har fået løn under sygdom i 120 dage inden for de seneste 12 måneder – den såkaldte 120-dages-regel. Det er en betingelse for at kunne opsige funktionæren med det forkortede varsel, at opsigelsen sker i umiddelbar tilknytning til udløbet af de 120 sygedage, og at funktionæren er syg på opsigelsestidspunktet.

Sagen kort
En medarbejder faldt og brækkede hånden, og blev derfor sygemeldt. Under hendes sygeforløb kom hun i virksomhedspraktik hos sin egen arbejdsgiver. Mens hun var i virksomhedspraktik, opsagde virksomheden medarbejderen med forkortet varsel, da man mente, at hun havde været syg i mere end 120 dage.

Medarbejderens fagforening var uenig i dette og anså opsigelsen for usaglig. Man mente, at perioden, hvor medarbejderen var i virksomhedspraktik hos sin arbejdsgiver, ikke skulle tælles med som fuldtidssygdom efter 120-dages-reglen. Ifølge fagforeningen skulle opgørelsen af sygefraværet ske med udgangspunkt i medarbejderens faktiske sygefravær i perioden og under hensyntagen til, at medarbejderen i perioden faktisk arbejdede 2-4 timer dagligt hos virksomheden. Fagforeningen mente, at medarbejderen faktisk udførte ”funktionærkvalificeret arbejde” for virksomheden i virksomhedspraktikperioden. Derfor måtte det vurderes som om, hun havde udført ”lønberettigende arbejde”, hvorfor dagene ikke skulle tælles med i optællingen af sygdom i forhold til 120-dages-reglen.

Virksomheden fastholdt, at man klart havde afvist en deltidssygemelding, og at det faktum, at medarbejderen i overensstemmelse med virksomhedspraktikaftalen udførte arbejde hos sin arbejdsgiver 2-4 timer dagligt, ikke kunne betragtes som en deltidsraskmelding. Medarbejderen modtog nemlig fuld løn under sygdom i disse uger, og virksomheden modtog samtidig fuld refusion af sygedagpenge.

Sø- og Handelsrettens dom
Flertallet af Sø- og Handelsrettens dommere var enige med virksomheden og vurderede, at virksomhedspraktikken på 2-4 timer dagligt i en periode – i overensstemmelse med sygedagpengeloven og kommunens angivelse – ikke var udtryk for en delvis raskmelding. Virksomheden blev derfor frifundet.

Dansk Erhverv bemærker
Dansk Erhverv er tilfredse med, at Sø- og Handelsretten bekræfter princippet om, at man som udgangspunkt ikke kan anses som rask, når man er i virksomhedspraktik hos sin arbejdsgiver. Dermed kan disse dage medregnes som hele sygedage i opgørelsen af de 120 sygedage, når medarbejderen er fuldtidssyg.

I skrivende stund er ankefristen ikke udløbet.

Dansk Erhverv anbefaler vores medlemsvirksomheder at søge rådgivning, hvis der er tvivl om, hvorvidt betingelserne for opsigelse efter 120-dages-reglen er opfyldt.