Gemt

Nu får det konsekvenser, hvis man sælger farlige produkter online

05. juni 2020

Folketinget har torsdag vedtaget en lov, der har til formål at kunne gribe mere effektivt ind over for salg af farlige og ulovlige produkter online. Dansk Erhverv forventer, at redskabet kan blive vigtigt i kampen mod den ulige konkurrence fra sælgere i tredjelande, der benytter sig af online markedspladser.


Snart bliver det muligt for Sikkerhedsstyrelsen at sætte mere effektivt ind overfor de hjemmesider eller online markedspladser, der sælger eller formidler salg af brandfarlige mobilopladere og andre produkter, der er skadelige eller ulovlige.

Det sker, efter Folketinget torsdag har vedtaget en lov, der bl.a. giver myndighederne mulighed for at blokere adgangen til onlinegrænseflader der systematisk ikke overholder lovgivningen.

Dansk Erhverv hilser den nye lov om produkter og markedsovervågning velkommen.

“Vi har længe arbejdet for at stoppe den massive trafik med ulovlige og farlige produkter, både i EU og på nationalt plan, så det er en kæmpe fordel, at der nu kan blokeres for de sider der muliggør trafikken indtil de pågældende virksomheder har dokumenteret at de har etableret systemer, der kan forhindre det massive salg af ulovlige varer,” siger Betina Schiønning, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

For problemet er stort. I en ny undersøgelse har Dansk Erhverv indkøbt 50 varer fra henholdsvis Wish, Amazon og AliExpress, som er nogle af de mest brugte platforme. Heraf levede 46 af købene ikke op til EU’s regler for produktsikkerhed, mens 42 af produkterne var så farlige, at der er blevet udsendt advarsler mod dem hos europæiske og danske myndigheder. Læs mere om undersøgelsen her: Dansk Erhverv - analyse.

Ikke fair over for virksomheder
Den nye lov forventes at træde i kraft fra 1. juli 2020. I en pressemeddelelse understreger erhvervsminister Simon Kollerup vigtigheden af, at danskerne i højere grad vil kunne handle trygt på nettet.

”Det må simpelthen ikke være en mulighed at tjene penge på at sælge livsfarlige varer på bekostning af danske forbrugeres sikkerhed og sundhed. Det er heller ikke fair over for de virksomheder, der heldigvis lever op til reglerne,” siger han.

Betina Schiønning er enig i, at det ikke er fair over for virksomhederne.

”Det urimelige bliver tydeligt, når store online markedspladser og platforme kan få lov til at drive milliardforretninger på basis af salg af ulovlige og farlige produkter, mens traditionelle og troværdige danske og europæiske virksomheder hver dag påtager sig omkostningerne og ansvaret for at overholde lovgivningen som en naturlig del af deres forretning,” siger hun og fortsætter:

"Vores troværdige danske og europæiske virksomheder har complianceprogrammer som en helt naturlig og integreret del af deres budgetter, og derfor opleves det meget konkurrenceforvridende, at andre kan operere uden udgifter til den slags programmer og uden at påtage sig et ansvar for forbrugersikkerheden."

Med den nye lov vil myndighederne også fremover kunne foretage anonym kontrol, så virksomheder, der bevidst omgår reglerne, ikke kan undgå at sende varerne til kontrolmyndighederne. Derudover skærpes straffen med højere bøder og mulighed for fængselsstraf.

Fakta: Dansk Erhvervs undersøgelse.

  • Dansk Erhvervs undersøgelse tog udgangspunkt i 50 køb af primært legetøj fra 3. lands sælgere på de tre store online markedspladser Wish.com, Amazon og AliExpress.
  • Undersøgelsen dokumenterer omfattende snyd med produktsikkerhed, forbrugerrettigheder og moms fra udenlandske sælgere på markedspladserne.
  • Den dokumenterer også, at snyder en virksomhed med én ting snyder de ofte også med andet.
  • Den samlede konklusion på de 50 køb er:
    - 46 levede ikke op til EU's produktsikkerhedsregler
    - Ingen levede op til forbrugerrettighederne
    - Ingen havde et match mellem sælgeren på platformen og afsenderen af pakken
    - 42 var så farlige, at myndighederne har advaret mod dem
    - 46 havde en anden pris skrevet på pakken end den pris, der var blevet betalt
    - 0 af de 16 momspligtige pakker havde betalt moms fordi der var snydt med værdien på pakken

 

 

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Fagchef for Produktregulering og Håndhævelse