{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Den amerikanske internetgigant Amazon spøger i mange danske virksomheders bevidsthed. Hvad kommer det til at betyde, hvis virksomheden indtager det danske marked?
24. november 2020
Selskabet sidder på cirka. halvdelen af e-handlen på både det amerikanske og det tyske marked. Ejeren, Jeff Bezos, er verdens rigeste mand. Amazon tromler hen over markedet for onlinehandel, og flere butikker har måttet lade livet som konsekvens.
Amazon er til stede i en række lande i Europa med Sverige som seneste tilføjelse. Rygterne og spekulationerne har floreret længe. Kommer Amazon til Danmark? Og hvad bliver konsekvenserne? Imens vi venter på svar, lyder meldingen fra Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv: ”Jeg havde helst undværet Amazon, men lad dem komme. Lad os se, hvad de har at skyde med.”
Han håber og tror, at Danmark og de danske e-handlere er rustede til konkurrencen. Men det kræver, at det bliver på fair og lige vilkår.
"Lad os se, hvad Amazon har at skyde med.”
- Niels Ralund, E-handelsdirektør i Dansk Erhverv
”Vi ved ikke, på hvilke vilkår, og med hvilket skyts, de eventuelt vil komme. Det er derfor, det er skræmmende,” siger han og understreger, at han forstår bekymringen hos danske virksomheder.
Det lyder fantastisk – men!
Han forudser, at især Amazons Prime-abonnement vil være i stand til at lokke mange danske forbrugere væk fra de danske virksomheder og over på den amerikanske platform, hvis selskabet vælger at udrulle det i Danmark. Til en relativt lav pris tilbyder Amazon hurtig og gratis levering, et stort streaming-udvalg og gode rabatter.
”Det lyder jo fantastisk, ikke? Og det er problemet. Man bliver lullet ind i det,” siger Niels Ralund og tilføjer, at han ikke vil gøre sig til dommer over, hvor nogen køber deres varer. Men det er ikke uden konsekvenser, når handlen rykker over på de udenlandske platforme.
Derfor håber han ikke, at Amazon får skattefordele eller andre goder i Danmark. For det er begrænset, hvad selskabet kan bidrage med i vækst og job.
”Hvis Amazon får succes i Danmark, er det mange penge, der ryger ud af statskassen. Det er arbejdspladser, der forsvinder,” siger han og tilføjer, at danske forbrugere har et ansvar: ”Man kan ikke både købe alle sine varer på Amazon og stå og råbe på flere hænder til Hannibal i vuggestuen. Pengene skal komme et sted fra.”
De seneste år er platforme som Amazon og kinesiske Wish blevet mere udbredt, og ifølge Niels Ralund er der flere problemer forbundet med virksomhederne. Blandt andet at skat, moms og ikke mindst forbrugersikkerhed bliver sat til side. ”Det er i dén grad konkurrenceforvridende,” siger han og understreger, at Amazon dog ikke er lige så slem som Wish, når det kommer til unddragelse af moms og overholdelse af forbrugersikkerheden.
Kan være en glimrende platform
Det er vigtigt at huske, at Amazon ikke udelukkende er en trussel - hvis man bruger platformen rigtigt. ”Hvis du vil have dit produkt ud i verden, kan Amazon være en glimrende platform,” siger Niels Ralund og tilføjer, at det dog kræver, at man afsætter de nødvendige ressourcer.
Hvornår det sker, og om det overhovedet sker, at den amerikanske gigant kommer til Danmark, ved han ikke. Men de kan bare komme an. For de danske virksomheder er dygtige, når det kommer til onlinesalg.
Derudover er det en fordel, at det danske marked er modent, samt at Amazon starter i Sverige; dermed kan danske politikere og virksomheder lade sig inspirere af svenskernes håndtering.
”Nu har vi råbt ’ulven kommer’ i så mange år. Lad os se ulven i øjnene og tage kampen op,” lyder det fra Niels Ralund.