Gemt

58 milliarder: Mangel på arbejdskraft og varer koster danske virksomheder omsætning

En ny survey blandt Dansk Erhvervs medlemmer viser, at udfordringer med at skaffe arbejdskraft og varer koster dansk erhvervsliv og dermed det danske samfund dyrt. Det er dybt alarmerende og kalder på politisk handling, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Kontakt
Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil
Kontakt

MEDLEMSUNDERSØGELSE

Mangel på den rigtige arbejdskraft og problemer med at skaffe varer og materialer er en stor udfordring for store dele af dansk erhvervsliv lige nu.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at 40 procent af erhvervsorganisationens medlemsvirksomheder oplever produktionsbegrænsninger som følge af mangel på arbejdskraft. Manglen på varer og materialer udfordrer 27 procent.

Læs også i Berlingske: Mangel på hænder koster tocifret milliardbeløb – kendt elektronikkæde stopper med at åbne nye butikker

På baggrund af tallene fra medlemsundersøgelsen og tal fra Danmarks Statistik for ansatte og omsætning på tværs af brancherne i den private sektor, har Dansk Erhverv lavet en samlet opregning for omsætningstabet i den private sektor. 

Opregningen viser, at virksomhederne i den private sektor samlet set kunne have omsat for mindst 4 pct. mere de seneste tre måneder, hvis ikke de havde manglet arbejdskraft.

"På bare tre måneder er virksomhederne gået glip af 35 milliarder kroner i omsætning som følge af mangel på arbejdskraft."

Det svarer til, at den private sektor kunne have omsat for mindst 35 mia. kr. mere de seneste tre måneder.

”På bare tre måneder er virksomhederne gået glip af 35 milliarder kroner i omsætning som følge af mangel på arbejdskraft. Ser vi på mangel på varer og materialer, er tallet 23 milliarder kroner. Samlet er det svimlende 58 milliarder kroner."

"Kombinationen af de to mangler er en kedelig cocktail. Og når dansk erhvervsliv går glip af omsætning, så går statskassen også glip af indtægter. For slet ikke at tale om alle de arbejdspladser, som kunne være skabt. Det er både dyrt og uklogt at sidde på hænderne i den situation, som vi er i lige nu,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Omsætningstab rammer brancher bredt 
Dansk Erhvervs undersøgelse viser, at omsætningstabet sker bredt, når man ser på brancher.

”Vi kan ikke zoome ind på en enkelt branche og lave et enkelt greb, som løser det hele. Desværre. Når det drejer sig om manglen på varer og materialer, så er der tale om et internationalt problem, som det er er svært at gøre meget ved fra Christiansborg. Det anerkender vi. Men det, som vi kan og skal gøre noget ved, det er manglen på arbejdskraft."

"Der forhandles lige nu om reformer på Christiansborg. Regeringens udgangspunkt er at få øget arbejdsstyrken med 10.500, og der må jeg bare sige, at det er slet ikke ambitiøst nok. Dansk Erhverv har fremlagt en 2025-plan, som vil øge beskæftigelsen med 25.000 personer på fuld tid. Forhandlerne på Christiansborg kan med stor fordel se på udenlandsk arbejdskraft, topskat, modregning i pension for arbejdende seniorer, dimittendsatsen for ikke-forsørgere og meget mere. Vi opfordrer til, at der handles hurtigt,” siger Brian Mikkelsen.

Læs også: Dansk Erhverv sender kraftig appel til Christiansborg (oktober 2021)

 


 

Læs Dansk Erhvervs analyse ”Mangel på arbejdskraft medfører milliardtab i omsætning” her.

 


 

Medlemsundersøgelse | Arbejdskraft

INDSPIL TIL REFORMFORHANDLINGER

Dansk Erhvervs anbefalinger til reformforhandlingerne på Christiansborg. 

 


 

Dansk Erhverv lancerede i sommers reformudspillet ”Dansk Handlekraft 2025”. Planen er fuldt finansieret, øger beskæftigelsen med 25.000 fuldtidspersoner og løfter BNP med 30 milliarder kroner i 2025.


Klik på billedet for at se hele Dansk Erhverv reformudspil ”Dansk handlekraft 2025”.

Mangel på arbejdskraft medfører milliardtab i omsætning

pdf

Download