Gemt

Danske virksomheder: Der er brug for langt større reformambitioner

Danske virksomheder mangler arbejdskraft i stor stil. Regeringens reformudspil har som ambition at hæve arbejdskraftsudbuddet med 10.500 i 2030, men det er slet ikke nok, melder hele 92 procent af de adspurgte virksomheder i en ny survey foretaget af Dansk Erhverv.

Kontakt
Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil
Kontakt

MEDLEMSUNDERSØGELSE

Læs mere i Børsen: Virksom­heder skoser regeringen for manglende reformer: “De har i den grad fejlbedømt, hvor alvorlig en situation, vi er på vej ind i”

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering anslår, at virksomhederne det seneste halvår har haft svimlende 110.000 forgæves rekrutteringer, hvor en virksomhed enten ikke fik besat stillingen, eller at stillingen blev besat af en medarbejder, som ikke havde de ønskede kvalifikationer. Det er ikke set siden før finanskrisen.

"Nu siger danske virksomheder med én stemme, at det er bare slet ikke er godt nok."

”Det er ingen tvivl om, at manglen på arbejdskraft er både reel og stærkt hæmmende for danske virksomheder. Virksomheder kan ikke få den arbejdskraft, de har brug for, og så må de sige nej til ordrer, og Danmark går glip af vækst og arbejdspladser. Vi står i en situation, hvor regeringen har spillet ud med tiltag, der skal hæve arbejdsudbuddet med 10.500. Det dækker så akkurat det antal, som det forventes, at aftalen om tidlig pension trækker ud af arbejdsmarkedet. Nu siger danske virksomheder med én stemme, at det er bare slet ikke er godt nok. Det er så klart et budskab fra dansk erhvervsliv, at regeringen og resten af Christiansborg må og skal lytte. Virkeligheden kalder Borgen,” siger Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Turbo på reformforhandlingerne
I undersøgelsen er virksomhederne blevet spurgt om, hvad der konkret vil afhjælpe deres mangel på arbejdskraft. Flest peger på, at det skal være nemmere og hurtigere at ansætte udenlandsk arbejdskraft og have den ansat. Derudover peges der på at sænke skatten på arbejde, investeringer i uddannelse og at afskaffe modregningen for arbejdende pensionister.

”Virksomhederne viser her vejen. De fortæller konkret, hvad de har brug for, og det flugter med Dansk Erhvervs reformudspil ”Dansk Handlekraft”, hvor vi anviser vejen til 25.000 personer i arbejdsstyrken, som ovenikøbet vil løfte BNP med 30 milliarder i 2025. Vi ved, hvad der er brug for, og vi ved, hvad der virker. Der skal turbo på reformforhandlingerne,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen tilføjer, at det vil være en stor gevinst for danske virksomheder og dermed det danske samfund, hvis vi sænker beløbsgrænsen. Desuden er der alt for lange ventetider og en jungle af bureaukrati forbundet med at få medarbejdere fra ikke-EU-lande ind. Der mangler en klar køreplan for nedbringelse af ventetiden på behandling af sager om udenlandsk arbejdskraft. Sagsbehandlingstiden bør bringes ned til i gennemsnit 1 måned inden 1. juni næste år.

Læs også: Dansk Erhverv sender kraftig appel til Christiansborg (oktober 2021)

 


 

imageeye27.png

Læs Dansk Erhvervs analyse ”Virksomhederne savner større ambitioner for adgangen til
kvalificeret arbejdskraft” her.

 


 

INDSPIL TIL REFORMFORHANDLINGER

Dansk Erhvervs anbefalinger til reformforhandlingerne på Christiansborg. 

 


 

Dansk Erhverv lancerede i sommers reformudspillet ”Dansk Handlekraft 2025”. Planen er fuldt finansieret, øger beskæftigelsen med 25.000 fuldtidspersoner og løfter BNP med 30 milliarder kroner i 2025.


Klik på billedet for at se hele Dansk Erhverv reformudspil ”Dansk handlekraft 2025”.

Virksomhederne savner større ambitioner for adgangen til kvalificeret arbejdskraft

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef