; ;
Gemt

En høj aktieindkomstbeskatning skader iværksættermiljøet

09. september 2021

Regeringen er, igen, kommet med et udspil, hvor de vil forhøje aktieindkomstbeskatningen fra 42 procent til 45 procent. Det er, hvad man kan kalde et stort skridt i den helt forkerte retning.  Aktieindkomstbeskatning lyder måske som beskatning, der bare rammer rigmænd på deres gevinst af C25 aktier. Men virkeligheden er, at aktieindkomstbeskatningen har stor betydning for, om det kan betale sig at være iværksætter i Danmark.

 

Af: Jasmina Pless, chef for iværksætterpolitik, Dansk Erhverv

Skattestigningen vil nemlig i høj grad ramme danske iværksættere, og de investorer som bakker op om danske vækstvirksomheder. Herunder har jeg listet fire forhold, der viser, hvorfor vi skal sænke beskatningen fremfor at hæve den. Til gavn for iværksættertrangen i Danmark – og til gavn for samfundet.

Læs også: En kraftig appel til Christiansborg - lad os investere i dem, der sætter i værk

Færre vil blive iværksættere i Danmark
Hvis vi hæver skatten, vil færre iværksættere lykkes.

Danmark er i forvejen langt bagud, når det kommer til at skabe gode rammer for iværksættere og investeringer. Det gælder blandt andet i forhold til at kunne ansætte talenter fra udlandet og søge kapital. Regeringens forslag om at forhøje skattesatsen vil yderligere være med til at svække incitamentet til at blive iværksætter.

Hvis Danmark skal være et attraktivt land at skabe nye idéer og løsninger – for eksempel på klimaområdet – så bør aktieindkomstbeskatningen tværtimod være lavere.

Som iværksætter kommer man med stor sandsynlighed til at bruge de første mange år af virksomhedens levetid på at arbejde uden løn. Samtidig er der også en meget stor risiko for, at virksomheden i sidste ende går konkurs. Den risiko skal kunne betale sig.

Hvis for eksempel en ingeniør tager chancen og siger sit velbetalte job op for at blive iværksætter, så investerer ingeniøren i sit iværksætterprojekt i form af tid, egne sparepenge og afkald på løn. Hvis hun er så heldig og dygtig, at hendes virksomhed bliver en succes, og hun sælger dele af virksomheden, så skal hun betale aktieindkomstbeskatning af salget.

En høj aktieindkomstbeskatning straffer derfor de borgere, der tager initiativ til at blive iværksættere.

Med vores nuværende skattesystem er der større incitament til at indkassere en fin månedsløn og investere sparepengene i et sommerhus, end der er til at investere i en ny forretningsidé, som kan gavne samfundet. Det kunne for eksempel være nye løsninger, der kan gøre vores sundhedssystem bedre, eller hjælpe os på vej mod en mere klimavenlig fremtid.

De fleste virksomheder og arbejdspladser er startet som en ide. En tanke, om at noget kan gøres bedre. Det skal vi som samfund belønne og initiere – ikke begrænse. 

Færre investeringer i iværksættere
Hvis vi hæver skatten, vil iværksætterne få færre investeringer.

På samme vis gælder det, at en høj aktieindkomstbeskatning gør det mindre attraktivt for investorer og business angels at bakke op med investeringer i danske iværksættervirksomheder. En investor skal nemlig også betale aktieindkomstbeskatning, når de sælger deres ejerandele efter at have investeret i en iværksættervirksomhed.

Udlandet er mere attraktivt
Hvis vi hæver skatten, bliver udlandet endnu mere attraktivt end Danmark.

Når incitamentet for danske investorer bliver mindre, så kan danske startups blive nødt til at kigge mod udlandet for at få investeringer. Det er dog ikke alle iværksættere, der har den mulighed.

Særligt små og nye virksomheder er afhængige af at kunne rejse kapital fra lokale investorer. Det skyldes, at risikoen ved at investere i små og nye virksomheder kan være høj, og investorer minimerer risikoen, når de investerer i virksomheder fra deres eget land, sammenlignet med at investere i en virksomhed fra et fremmed land. Danske iværksættere er derfor afhængige af, at det kan betale sig for danske investorer at investere i deres virksomhed.

Lavere skat vil hæve BNP og arbejdsudbud
Hvis vi derimod sænker skatten, vil vi hæve BNP og arbejdsudbuddet.

I Dansk Erhverv mener vi, at aktieindkomstbeskatning skal ned på samme niveau som vores nordiske naboer. I Sverige har de en aktiebeskatning på 30 procent og det betyder, at vi ser en langt større og stærkere investerings- og aktiekultur i Sverige. Både når det gælder venture-investeringer i startups og handel med aktier på SMV-børser.

I Dansk Erhverv har vi beregnet, at hvis vi sænker aktieskatten til 27 procent, så vil det til gengæld betyde, at BNP stiger med 2,3 milliarder kroner, og skabe 1.700 flere arbejdspladser.

Det vil altså både skabe øget velstand og her og nu, samtidig sikre, at der vil være incitament til at skabe vækstvirksomheder i fremtiden.

Lavere skat på aktiegevinster er ikke en gave til spekulanter. Det en investering i idéer og løsninger, der vil gavne hele samfundet.

Læs også: Reformudspil: Stor uddannelsespolitisk sejr