;
Gemt

Ophold på skib udgjorde ikke en overtrædelse af 48-timers-reglen

Dansk Erhverv | Personale - 28. april 2022

En IT-medarbejders ophold på et skib over flere perioder, hvor han lejlighedsvist udførte arbejde, var ikke en overtrædelse af 48-timers-reglen.

 

Hvad siger loven?
Arbejdstidsloven indeholder en række rammer for virksomhedernes muligheder for at tilrettelægge medarbejdernes arbejdstid. Loven indeholder blandt andet en regel om, at medarbejderes gennemsnitlige ugentlige arbejdstid maksimalt må udgøre 48 timer over en referenceperiode på fire måneder – den såkaldte 48-timers-regel.

Sagen kort
I sagen skulle der tages stilling til, om virksomheden havde overtrådt denne regel for en IT-medarbejder, som i flere perioder befandt sig på et skib døgnet rundt.

Det fremgik af medarbejderens ansættelseskontrakt, at arbejdstiden var 37 timer om ugen, og at overarbejde kunne forekomme. Arbejdsstedet var fastsat på virksomhedens fysiske kontor og hos virksomhedens kunder i ind- og udland, herunder på skibe i havn og under fart. Under ansættelsen var medarbejderen flere gange i Spanien for at installere IT-udstyr i nybyggede skibe. To gange sejlede han med skibe fra Spanien til Grønland, mens han udførte sit arbejde.

Medarbejderens synspunkt var, at han havde arbejdet i strid med 48-timers-reglen, fordi han i de perioder, hvor han arbejdede ombord på et af firmaets skibe, stod til rådighed døgnet rundt, og at han derfor i disse perioder havde arbejdet 24 timer hver dag.

Uenigheden i sagen var, om arbejdstiden udgjorde 24 timer i døgnet i de perioder, hvor han var ude at sejle og lejlighedsvist udførte arbejde. Der var nemlig enighed om, at den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid ikke havde været over 48 timer om ugen, hvis alene den faktiske arbejdstid skulle medregnes.

Der skulle derfor tages stilling til, om medarbejderen havde stået til rådighed i et sådant omfang, at han reelt ikke havde haft fri på noget tidspunkt i de perioder, hvor han befandt sig på et af firmaets skibe.

Afgørelsen
Landsretten fandt, at det ikke på grundlag af medarbejderens egen forklaring kunne lægges til grund, at han var blevet pålagt at stå til rådighed 24 timer i døgnet. Den forklaring blev heller ikke understøttet af de opgaver, han havde på skibene, eller af vidneforklaringerne i øvrigt. Enkelte opkald og beskeder fra medarbejderens leder både i og efter arbejdstiden kunne ikke i sig selv føre til, at han kunne siges at have været på arbejde eller stået til rådighed hele tiden.

Virksomheden blev derfor frifundet for at have overtrådt 48-timers-reglen.

Dansk Erhverv bemærker
Dommen er et godt eksempel på, at det er medarbejderen, der har bevisbyrden for, om der er sket overtrædelse af 48-timers-reglen.

Den er endvidere interessant, fordi landsretten fandt, at medarbejderens tvungne ophold på arbejdsstedet i flere døgn ad gangen ikke i sig selv betød, at der blev udført faktisk arbejde, eller at medarbejderen stod til rådighed på en måde, som gjorde, at noget af opholdstiden ikke kunne betragtes som hviletid.  

Kontakt Dansk Erhverv hvis du har spørgsmål til 48-timers-reglen.