Gemt

Lancering af sektorsamarbejde på tekstilområdet

11. august 2022

Med ambitionen om at nedbringe tekstilbranchens aftryk, er 10 danske mode- og tekstilbrands og tre organisationer indgået i et samarbejde med miljøministeriet. Dansk Erhverv anbefaler alle danske virksomheder til at tilslutte sig målene og sektorsamarbejdet. 

                     

Handelsbranchens anbefaling i Klimapartnerskab er blevet realitet  
Som del af Klimapartnerskabet udarbejdede Dansk Erhverv, sammen med andre aktører fra Handelsbranchen, anbefalinger for at reducere branchens klimaaftryk. Resultatet var en sektorkøreplan, der blev sendt til regeringen i slutningen af 2021.  

En konkret anbefaling på tekstilområdet var at etablere et partnerskab for tekstiler – en indsats, der skal samle aktører og aktiviteter, som fremmer den grønne omstilling og forbereder branchen på kommende regulering. Det er nu blevet realiseret i form af et sektorsamarbejde, hvilket Dansk Erhverv ser meget positivt på.  

Mål og vision frem mod 2030 
Danmark er et lille marked, og mange af de deltagende virksomheder opererer internationalt. Derfor skal samarbejdet både forberede små og store virksomheder på de internationale lovkrav der kommer fra EU. Arbejdsgrupperne, der bliver nedsat, vil bl.a. definere og operationalisere mål, der stemmer overens med internationale retningslinjer. Målene skal blive opdaterede i takt med at der kommer ny data og teknologi på området.  

De indtil videre 3 definerede mål læner sig op ad EU´s Tekstilstrategi og Ecodesign-forordningen: 

  1. Tøj og tekstil fra danske virksomheder skal bestå af mindst 40% genanvendt materiale inden 2030; herunder mindst 10% fiber-til-fiber genanvendelse  

  2. Skabe fælles cirkulære designkrav med henblik på at tøj fra danske virksomheder designes til at have flere liv og indgå i optimale cirkulære kredsløb 

  3. En større del af omsætningen på tøj i Danmark kommer fra gensalg, og tøj holdes i brug så længe som muligt 

Organiseringen af sektorsamarbejdet 
Sektorsamarbejdet er åbent for alle virksomheder, som kan tilslutte sig målsætningerne. Man kan læse mere og tilslutte sig sektorsamarbejdet her. Forperson for initiativet er Maria Glæsel, som er direktør i Aiayu. Aiayu er i mange år gået forrest i arbejdet med ansvarlig produktion. 

Lifestyle & Design Cluster fungerer som sekretariat for sektorsamarbejdet og vil sammen med Miljøstyrelsen udarbejde en baseline for branchen, så fremskridt kan måles og kvalificeres. Hvert år vil deltagende virksomheder skulle rapportere data ind til sekretariatet samt sætte mål i eget regi. Fra 2023 vil sektorsamarbejdet blive udvidet til også at inkludere Norge, Sverige og Finland.  

Styregruppen består af 

  • JYSK   
  • Salling group 
  • AIAYU 
  • DK-Company  
  • Ganni 
  • Dansk Wilton  
  • Mammut Hoffmann   
  • Green Cotton  
  • Trendsales  
  • Bestseller  
  • Dansk Mode & Textil 
  • Lifestyle & Design Cluster  
  • Wear/Dansk Erhverv  
  • Miljøstyrelsen  

Hvordan kan din virksomhed deltage? 
Sektorsamarbejdet er for alle danske tekstilproducenter og designvirksomheder, ny- og gensalgsaktører samt servicevirksomheder, der faciliterer gensalg. Hvis jeres virksomhed kan tilslutte sig de fælles mål, og ønsker at indgå i det spændende arbejde om hvordan vi når derhen, så tilmeld jer her.  

Ved tilmelding skal I godkende en samarbejdsaftale. Målene i aftalen skal være ledestjerne for medlemmernes individuelle og fælles stræben for mere cirkulære materialer, design og forbrug. 
Aftalen er frivillig og ikke juridisk bindende.Aftalen kan læses her. 

Du kan tilslutte dig samarbejdet her.  

Lifestyle & Designcluster afholder to infomøder om samarbejdet, som alle interesserede er velkomne at deltage i.  

16. august kl. 14.00 – 14.45. Tilmeld dig her

30. august kl. 15.00 – 15.45. Tilmeld dig her

Du kan læse mere om sektorsamarbejdet på Lifestyle & Designclusters hjemmeside

Kontakt

Handel

Marie Josephine Mustelin

Politisk konsulent