Gemt

Dansk bud på kvantesatsning under NATO viser styrken i det danske kvanteøkosystem

01. februar 2022

Forsvarsministeriet har i dag oversendt til NATO et dansk bud på NATO Center for Quantum Technologies forankret på Niels Bohr Instituttet i København.

 

Konkret foreslår Danmark at Niels Bohr Instituttet bliver vært for et acceleratorsite og testcenter under NATO, der understøtter start-up-virksomheder, som arbejder med udviklingen af kvanteteknologier, som kan bruges til både militære og civile formål. Fire ministre har underskrevet det danske bud.

En lang række aktører i det kvanteteknologiske økosystem, herunder IT-Branchen, Dansk Erhverv, Danish Quantum Community, Dansk Industri, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet samt DFM - Danmarks Nationale Metrologiinstitut har været tæt involveret i udarbejdelsen af buddet. Det danske bud er blevet til i godt samarbejde på tværs af erhvervslivet, forskningsinstitutioner og en lang række myndigheder.

Formandskabet i Danish Quantum Community (DQC) ved  Jan Westenkær Thomsen og Natasha Friis Saxberg, hhv. Institutleder ved Niels Bohr Instituttet på København Universitet og adm. direktør for IT-Branchen, udtaler følgende:

”Vi er stolte og glade over, at det stærke økosystem for kvanteknologi i Danmark nu går sammen om at bakke op om at gøre Danmark til et omdrejningspunkt for den kvanteteknologiske udvikling i NATO. Med arven fra Niels Bohr tilhører Danmark i dag forskningseliten inden for kvanteteknologi. Og med et muligt værtskab for et acceleratorsite og testcenter for kvanteteknologi i NATO-regi, vil vi kunne skabe endnu flere synergier mellem forskningen og erhvervslivet. Det danske bud i dag er frugten af flere års arbejde med at få kvanteteknologi højere op på dagsorden både på Christiansborg og på myndighedsniveau. Det momentum vi skaber ved at Danmark nu byder ind på værtskabet for et acceleratorsite og testcenter under NATO, skal bruges til også at få lavet en ambitiøs og konkret dansk national strategi for kvanteteknologi.”

Det danske bud på et NATO Center for Quantum Technologies skal ses i lyset af, at Danmark har en global styrkeposition inden for kvanteteknologi. Kvanteknologi er én af de nye teknologier de kommende år, som sammen med udbredelsen af bl.a. kunstig intelligens og autonome systemer, vil præge den geopolitiske udvikling, og kan ændre den globale magtbalance. At Danmark bidrager til at fastholde NATO’s teknologiske forspring vil understøtte at Danmark og danske virksomheder er på forkant med teknologikonkurrencen rundt om i verden.

Buddet om NATO Center for Quantum Technologies er forankret på Niels Bohr Instituttet bakkes op af fire ministre; forsvarsministeren, uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og udenrigsministeren.

Fakta om NATO Center for Quantum Technologies:
Oprettelsen af NATO Center for Quantum Technologies er en del af NATOs DIANA-initiativ (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), der er et element i NATOs 2030-dagsorden, som stats- og regeringscheferne skal diskuterer på NATO topmødet til juni i Madrid.

Fakta om Danish Quantum Community:
Danish Quantum Community er en forening for danske interessenter i kvanteteknologi. Foreningens formål er at øge kendskabet til kvanteteknologi, forbedre mulighederne for forskning og innovation i kvanteteknologi samt at illustrere anvendelsesmuligheder for kvanteteknologi til gavn for det danske samfund.

Formålet med foreningen er desuden at opbygge et stærkt økosystem for kvanteteknologi i Danmark, og at vise de mange muligheder og anvendelser af kvanteteknologi overfor danske virksomheder.

 

Læs mere om projektet på Forsvarsministeriets opslag på LinkedIn