Gemt

Producentansvar på emballage gør virksomhederne ansvarlige for affaldsbehandlingen – status på implementering

01. marts 2022

Miljøministeriet vurderer, at 41.000 virksomheder fremover kommer til at betale regningen for affaldsbehandling af deres emballager. Det sker, når det udvidede producentansvar træder i kraft senest 1. januar 2025. Ved at reducere mængden og designe emballage, der kan genbruges og genanvendes, kan producenterne sparre penge og hjælpe miljøet.

EU vedtog i 2018, at alle medlemsstater skal indføre udvidet producentansvar på emballage. Det betyder, at importører og påfyldere af emballage fremover får ansvar for affaldsbehandlingen af den emballage, de producerer. Der pågår lige nu forhandlinger i folketinget, der skal fastlægge rammerne for producentansvaret.

Med henblik på at modtage anbefalinger til forhandlingerne nedsatte Regeringen et samarbejdsforum. Dansk Erhverv har sammen med øvrige erhvervsorganisationer, kommunerne og affaldsseksaber aktivt bidraget med anbefalinger. Anbefalinger indeholder bl.a. forslag til:

  • Ansvars- og rollefordeling mellem producenterne og kommunerne
    • Samarbejdsforummet anbefaler en ”hybrid”-model, hvor kommunerne fastholder ansvaret for indsamling ved borgerne, imens ansvaret for den videre affaldsbehandling overdrages til producenterne.
  • Regulering af kollektive ordninger
    • Samarbejdsforummet anbefaler en tæt regulering af kollektive ordninger for emballage i form af en godkendelsesordning. En kollektiv ordning er en ordning, som på vegne af producenterne forestår håndtering af emballageaffald, producenterne kan dermed betale for håndtering til den kollektive ordning.
  • Miljøgradueret bidrag
    • Samarbejdsforummet anbefaler at den pris, som producenterne skal betale for håndtering af emballageaffald, skal være gradueret så det har en reel effekt på virksomhedens valg af miljøvenlig emballage. Det vil derfor blive billigere at have en mere miljøvenlig emballage.
  • Administration af producentansvaret
    • Samarbejdsforummet anbefaler et enkelt administrativt system med et effektivt tilsyn med free-riders (producenter der ikke påtager sig deres producentansvar). Derudover anbefales en administrativ bagatelgrænse, så virksomheder med en lille import eller produktion af emballager ikke pålægges store administrative byrder.

Læs alle anbefalingerne fra samarbejdsforummet.

Den videre proces i implementeringen

Det er kompliceret at oprette en helt ny producentansvarsordningen. De igangværende forhandlinger vil strække sig ind i marts og måske længere. Derefter skal der udarbejdes nye bekendtgørelser samt justeres på eksisterende. Det fremgår af Miljøstyrelses hjemmeside, at dette forventes at ske i løbet af 2022, med udstedelse af bekendtgørelser i 2023.

Dansk Erhverv følger arbejdet tæt og vil bidrage til at sikre løsninger, der gør det så enkelt som muligt for erhvervet. Samtidig skal producentansvaret støtte op om cirkulære løsninger, hvor det bliver en fordel at vælge de miljørigtige emballager.

Dansk Erhverv vil spille en aktiv rolle i at sikre bæredygtig emballage

Dansk Erhverv er sammen med Dansk Industri, Landbrug og Fødevarer og DagSam gået sammen om at danne foreningen Dansk Emballage Producentansvar. Det bliver en kollektiv ordning, som producenter kan benytte til at løfte det juridiske og praktiske ansvar for alle producenter og importører emballage på det danske marked, der ikke ønsker at løfte ansvaret på egen hånd.

Læs mere her: Erhvervslivet vil sikre bæredygtige emballager

Læs mere om producentansvar for emballage

Kontakt

Klima, energi og miljø

Marianne Ladekarl Thygesen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil