Gemt

Analyse: 65 danske kommuner har særlige rekrutteringsudfordringer frem mod 2030

18. oktober 2022

En ny analyse fra Dansk Erhverv slår fast, at manglen på arbejdskraft kun bliver værre. To ud af tre danske kommuner står over for et fald i arbejdsstyrken. Der er absolut en risiko for, at nogle kommuner simpelthen løber tør for arbejdskraft, hvis ikke der handles, lyder det fra adm. direktør Brian Mikkelsen.

 

 

I øjeblikket melder mange virksomheder om mangel på arbejdskraft. Nogle må holde lukkedage, andre sige nej til ordrer, fordi de ikke kan skaffe de folk, som der er brug for. Dermed går Danmark glip af vækst, velstand og arbejdspladser. Den dårlige nyhed er, at en ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at to ud af tre kommuner kan se frem til endnu færre personer i den arbejdsdygtige alder frem mod 2030.

”Det er rent ud sagt alarmerende. Der er en regulær risiko for, at en række kommuner simpelthen løber tør for arbejdskraft. At det, vi oplever nu, bliver meget værre. Og det er altså om bare otte år. Det er dybt bekymrende, at kommuner som Norddjurs, Hjørring, Skive, Tønder, Lolland, Læsø og Lemvig står alle til et fald i personer i den arbejdsdygtige alder på otte procent eller mere. Det er skræklæsning, som bør betyde, at alle politikere på Christiansborg har svært ved at sove, indtil der er landet en løsning, der er tilstrækkelig. Det er jo intet mindre end vores velfærdsstat, der står på spil,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

 

Problem nummer ét
Brian Mikkelsen understreger, at manglen på arbejdskraft er et kæmpe problem lige nu, der uden handling vil vokse sig til et enormt.

”Selvfølgelig skal vi have både det korte og det lange lys på. Her og nu vil det hjælpe gevaldigt, hvis antallet af offentligt ansatte bliver normaliseret. Der har på grund af coronaen været langt flere ansat i den offentlige sektor, og det er på høje tid, at vi sikrer, at denne gruppe bliver frigivet til gavn for den private sektor. På den korte bane vil mere udenlandsk arbejdskraft også kunne hjælpe. Der er indgået aftaler om udenlandsk arbejdskraft tidligere på året, og de har været gode skridt, men fordi man har taget to gode skridt, er der jo intet, der forhindrer en i at tage et større tredje. På den lange bane kommer vi ikke uden om gennemgribende og ambitiøse reformer. Det her er bare problem nummer ét, og det er en politisk pligt at handle,” siger Brian Mikkelsen.

Du kan læse og downloade analysen nederst på siden ⇓

65 danske kommuner har særlige rekrutteringsudfordringer frem mod 2030

pdf

Download