{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
24. oktober 2022
På et højteknologisk fabriksanlæg i Viborg bliver bjergevis af gamle udtjente dæk til ensartet og rent gummigranulat, som blandt andet bruges på legepladser og kunstgræsbaner.
Fabrikken er en del af genvindingsvirksomheden Genan og benytter ifølge Genans produktionsdirektør Michael Agerkilde det måske mest energieffektive system overhovedet til at oparbejde dæk.
Men på det seneste er udgifterne til energi eksploderet.
”Vores energiomkostninger er gået fra at være 30 procent til at være 65 procent af vores samlede produktionsudgifter. Det kommer til at gøre forfærdeligt ondt,” siger Michael Agerkilde.
Derfor har virksomhedens ledelse truffet en række beslutninger for at reducere energiudgifterne. Den første var at nedskalere produktionen, så der kun bliver produceret efter ordrebogen og ikke til lageret.
”Genan er en sæsonforretning, hvor der bliver produceret om vinteren for at sælge om sommeren. Derfor risikerer vi at producere til en høj pris, når strømmen er dyr, for så at sælge billigt,” forklarer Michael Agerkilde.
Derudover har Genan, som udover fabrikken i Viborg også har produktion i Tyskland, Portugal og USA, flyttet eksporten fra Danmark og Tyskland til Portugal.
”Der har regeringen lagt et loft på, hvad energiregningen må være, så vi nyder godt af, at der har været en politisk aktivitet der,” siger Michael Agerkilde.
Sparer en million
For medarbejderne i Viborg, hvor produktionen til Danmark stadig er i gang, er hverdagen på mange måder vendt op og ned. Blandt andet er en del af arbejdet flyttet til weekenden, hvor energien ofte er billigere.
”Det var ikke den måde, hvorpå jeg blev den mest populære produktionsdirektør i Europa i år. Det med, at de skal gå hjemme mandag-tirsdag for at gå på arbejde i weekenden, kan være svær at forklare hjemme i familien,” siger Michael Agerkilde.
Alligevel oplever han en stor forståelse for situationen blandt medarbejderne, og strategien har vist sig at være effektiv for at holde omkostningerne nede, selvom medarbejderne får tillæg for at arbejde i weekenden.
”Vi har ganske få folk på arbejde af gangen, så vi sparede cirka en million kroner i en måned som august, fordi energiprisen generelt var lavere i weekenderne end i hverdagene,” siger Michael Agerkilde.
Samtidig har Genan lavet et automatisk system til at se den aktuelle energipris på børsen.
”Vi gør et stort stykke arbejde ud af at forklare, hvad vi gør, og vores energipriser bliver hele tiden vist i kontrolrummet.”
Hvis energiprisen bliver for høj, lukker produktionen ned, nogle gange i op til seks timer. Indtil videre er det et greb, der bliver taget i brug på ugentlig basis.
Behov for at se på dækordning
Tiltagene til sammen betyder, at Genan kan holde hjulene kørende, men der er brug for politisk handling. Ikke kun på energiområdet, men også inden for den eksisterende dækordning i Danmark, mener Michael Agerkilde.
“Dækordningen betyder, at indtægten ved indsamling og håndtering af dæk er fastlåst, og gjort således da energi var 30 procent af vores produktionsomkostning, men da udgiften er væsentligt ændret, er den eksisterende løsning for håndtering af dæk udfordret,” siger Michael Agerkilde.
Det betyder, at indsamling og behandling af dæk går mod at være en underskudsforretning, og man derfor risikerer, at dæk ikke bliver indsamlet.
”Hvis vi skal investere, skal vi vide, at der er sikkerhed for fleksibilitet i indtægterne. Indkomststrømme for os består af henholdsvis betaling ved aflevering af dæk og for færdigvarer. Det er nødvendigt, at begge dele er fleksible, så ændringer i marked kan håndteres,” siger Michael Agerkilde.
Skal dækordningen i Danmark forsætte, skal økonomien i ordningen øges. Energipriserne presser mange virksomheder, men i en situation, hvor en ordning begrænser indtægten, men ikke udgifterne, så er der behov for politisk handling.
Flere indsamlere har allerede stoppet deres arbejde. Vi kommer derfor til at se dæk, der ophobes og i værste fald brændt, selvom de kan genanvendes.