; ;
Gemt

Analyse: Antallet af administrative ansatte i det offentlige slog ny rekord i 2022

03. april 2023

I 2022 oplevede Danmark både en rekord i antallet af offentligt ansatte i det hele taget og i antallet af offentligt ansatte, der beskæftiger sig med administration. Det er mere end på høje tid at se på området, lyder det fra Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

758.552. Så mange offentligt ansatte var der ved udgangen af 2022. Det er næsten 40.000 flere end indgangen til coronakrisen. Desuden er antallet af offentligt ansatte, der beskæftiger med administration, oppe på godt 94.000, og det er 10.000 flere end før coronakrisen.

 ”Der er noget galt her. For naturligvis skulle der ansættes folk til at håndtere corona, men den kræver i dag slet ikke samme ressourcer. Og der er intet, der tyder på, at antallet af offentligt ansatte er på vej mod en normalisering, som det ellers burde være tilfældet. Faktisk viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik, at antallet af offentligt ansatte i januar med yderligere 1.700. Det er oplagt, at særligt den administrative del af den offentlige sektor gennemgås grundigt, for vores nye analyse mere end antyder, at der kan findes folk her,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

I 2016 var det godt ti procent af de offentligt ansatte, der var beskæftiget med administration. I 2022 er det tolv procent. Andelen af offentligt ansatte, beskæftiget med administration er altså vokset, og var andelen fortsat ti procent, ville der være cirka 15.000 færre ansat i det offentlige.

Mangel på arbejdskraft allerede i 2030
Tal fra Finansministeriet viser, at Danmark i 2030 kommer til at mangle 90.000 på arbejdsmarkedet som følge af den demografiske udvikling.

”Vi kommer ikke uden om, at vi i en nær fremtid får langt flere ældre og langt færre mellem 18 og 65 år. Derfor skal vi for eksempel sikre mere udenlandsk arbejdskraft, virksomme reformer og altså også se på antallet af offentligt ansatte. For det er klart, at hvis en person arbejder for det offentlige på fuld tid, så kan den samme person ikke arbejde i det private. Der skal naturligvis være det rigtige antal offentligt ansatte til at levere den service, som borgerne med rette kan forvente. Det er også derfor, at jobkikkerten bør rettes mod den offentlige sektor,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Til kamp mod unødigt bureaukrati
Brian Mikkelsen peger på, at der fra Christiansborgs side er stor interesse i forhold til at se på overflødige regler og papirarbejde i det offentlige.

”Under Folketingsvalget lød det igen og igen i partilederdebatterne, at der skal ske et opgør med det unødvendige bureaukrati i den offentlige sektor. Så det må være et spørgsmål om tid, før der for alvor kommer gang i det arbejde. Der bør laves et konkret måltal for, hvor stor nedbringelsen af antallet af offentligt ansatte skal være, og så skal der fluks handles ud fra det. Det er bare om at komme i gang,” siger Brian Mikkelsen.

Administrative ansatte i de offentlige sektor slår ny rekord i 2022

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef