; ;
Gemt

Brian Mikkelsen om det pressede sundhedsvæsen: Vi skal behandle flere patienter i deres eget hjem

05. december 2023

Det vil gavne både patienterne, det pressede sundsvæsen og samfundet, hvis flere patienter bliver udlagt fremfor indlagt. Teknologien er på plads, nogle af pengene er afsat, nu mangler der bare handling. Sådan lyder opfordringen fra Dansk Erhverv, som i dag inviterer til Sundhedspolitisk Topmøde i samarbejde med Danske Regioner, IT-Branchen, Medicoindustrien, Sundhed Danmark og DiaLab. 

Kommentar af Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv 

Det danske sundhedsvæsen er presset. 

Og i de kommende år vil en kombination af flere ældre og færre personer i den arbejdsdygtige alder skabe en strid demografisk modvind, der vil øge presset yderligere. Det bliver derfor en svær opgave at sikre, at patienterne får den behandling, de har ret til og brug for. Men opgaven er ikke umulig.  

Hvis vi skal lykkes med at løse udfordringen, kræver det blandt andet et øget samarbejde mellem det offentlige og det private, og at flere af de teknologier, der allerede nu kan hjælpe sundhedsvæsenet og patienterne, bliver sat i spil.  

Men nok så vigtigt så kræver det, at vi tager en diskussion om, hvordan vi skruer sundhedsvæsenet sammen, så vi får mest ud af ressourcerne. 

Vi skal have modet til at udlægge 
En vigtig del i den diskussion bør handle om, at en større del af patienterne skal udlægges fremfor indlægges - altså flere patienter, der får behandling i eget hjem fremfor på eksempelvis hospitalet: 
Det kan eksempelvis være en ældre medicinske patient – med eksempelvis væskemangel - der kan blive stabiliseret og monitoreret hjemmefra via teknologi, i stedet for at skulle indlægges akut. Det vil frigøre ressourcer, der kan gavne andre steder og sikre mere fleksibilitet til gavn for sundhedsvæsenet. Samtidig vil det også give patienten en større tryghed.

Og det gode er, at vi har virksomheder, teknologi og digitale redskaber, der gør, at mange opgaver kan klares i borgernes eget hjem. Det kan eksempelvis være gennem digitale konsultationer, apps der muliggør genoptræning i hjemmet eller andet diagnostisk og medicinsk udstyr. 

Flere kronikere øger behovet for et opgør med plejer 
Behovet at skifte flere indlæggelser ud med udlæggelser bliver ikke mindre aktuel af, at antallet af kronikere er vokset med 21 procent de sidste ti år og forventes at stige yderligere de kommende år. Patienter med kroniske sygdomme har nemlig ofte mange regelmæssige lægebesøg, og de skal samtidig også ofte have taget prøver på ambulatorier. Her kunne initiativer som hjemmemonitorering bidrage til fleksibilitet for patienten og frigøre ressourcer i sundhedsvæsenet til andre opgaver.  

Idéen om at ’udlægge’ fremfor at indlægge kan rumme mange forskellige initiativer. Men fælles for dem er, at det handler om at udnytte teknologi, digitalisering og ressourcer de rigtige steder. I takt med at sundhedsvæsenets udfordringer vokser, er vi altså nødt til at være modige nok til at gøre noget andet, end vi plejer. Det betyder også, at vi skal åbne for at ’udlægge’ relevante sundhedsydelser. 

500 millioner kroner til styrkelsen af behandling i borgernes eget hjem 
Og det er der heldigvis opbakning til på Christiansborg. I forbindelse med sundhedsreformen i 2022 blev der afsat midler til nærhospitaler, herunder 500 mio. kr., som regeringen i marts 2023 besluttede skulle bruges til styrkelsen af behandling i borgernes eget hjem og til digitale løsninger i det nære sundhedsvæsen. 
Det er en god start, men nu skal vi sikre, at vi hurtigst mulig handler på udfordringen og rent faktisk sikrer, at flere sundhedsydelser foregår i hjemmet – først og fremmest til gavn for patienterne, men også for at lette presset på sundhedssystemet. 

Sundhedsvæsenet skal banke på borgernes hoveddør 
Dansk Erhverv afholdt i starten af december Sundhedspolitisk Topmøde 2023 i samarbejde med Danske Regioner, IT-Branchen, Medicoindustrien, Sundhed Danmark og DiaLab. Temaet var, hvordan det bør, skal og kan se ud, når sundhedsvæsenet banker på borgernes hoveddør. 

Se video fra dagen her:

Sundhedspolitisk topmøde 2023

Stort arbejdsudbudspotentiale for personer med kroniske sygdomme

pdf

Download

Kontakt

Sundhed og Life Science

Sarah Lindegaard

Fagchef for Life Science