; ;
Gemt

Jette Egelund reddede familiens forretning: I dag er Vipp en international succes

07. december 2023

Det kræver handlekraft og kærlighed at overtage en lille metalvarefabrik i Randers og skabe en international designsucces. Ikke desto mindre er det, hvad Jette Egelund har været med til at gøre for Vipp, som i dag har kontorer i New York og Singapore. Mød hende til Familieejerskabets Dag 12. december på Børsen.



Jette Egelund stod med træsko på i sin fars lille metalvarefabrik i Randers, som hun havde overtaget efter farens død.

Hun vidste, at hun ikke måtte gentage hans fejltagelser, hvis hun skulle skabe en god forretning. Til gengæld var hun opsat på at gøre hans skraldespand med fodpedal tilgængelig for et langt større marked, end de tandlægeklinikker, skraldespanden dengang blev solgt til.

Begge dele lykkedes, men Jette Egelund er langtfra i mål.

Skraldespanden blev grundlaget for Vipp, der i dag udgør et bredt designunivers og en international professionel virksomhed på vej frem.

”Jeg sætter næsten lighedstegn mellem udvikling og professionalisering. For hvis ikke man udvikler sig inden for områder som økonomistyring, produktudvikling, kundeservice og logistik, risikerer man at stagnere,” siger Jette Egelund og understreger, at man aldrig må tro, man ikke kan blive klogere.

”Vi er nybegyndere på meget og har lang vej igen inden for en række områder, men vi er i træningslejr hver dag,” siger hun.

Selvindsigt er del af nøglen

For Jette Egelund er professionaliseringen af Vipp let at få øje på nu, når hun ser tilbage på sine mere end 30 år i virksomheden.

I dag er hun medejer og del af bestyrelsen, mens hendes to børn, Kasper Egelund og Sofie Christensen Egelund, er henholdsvis adm. direktør og direktør for forretningen i USA.

”Men mens jeg står i det, ser jeg en sneplov foran mig. Vi skal videre, fremad. Derfor er det spændende at se tilbage på noget af den udvikling, der har været,” siger hun.

De væsentligste nedslag i virksomhedens professionalisering vil hun uddybe i sin præsentation til Familieejerskabets Dag 2023 i Børsen, men hvis hun skal pege på en af årsagerne til Vipps succes, er det indsigt i egne evner og begrænsninger.

”Vi har mange muligheder foran os, men det er vigtigt at vide, hvad man kan, og hvor man har brug for andre. Heldigvis har vi i familien selvindsigten siddende på rygraden. Mine børn kender deres egne kompetencer og ved, hvor de har brug for hjælp, hvis vi skal noget mere med Vipp.”

Undervejs er der taget – og bliver stadig taget – mange beslutning ud fra ønsket om at styrke og føre Vipp videre.

Nogle lander bedre end andre, men ifølge Jette Egelund er det vigtigt at turde tage chancer i stedet for at stå stille og vente. Også i den proces er det vigtigt at alliere sig med de rigtige folk.

Det har betydet, at Vipp i dag består af 60 dygtige medarbejdere inden for blandt andet produktudvikling, markedsføring, økonomistyring og logistik. Alt sammen noget, der er afgørende for forretningen, og hvor det ifølge Jette Egelund er vigtigt at alliere sig med folk, der ved mere end en selv.

Også selvom det kræver, at ansvaret fordeles undervejs.

”Det er nødvendigt at miste noget af styringen undervejs, ellers sidder man der og vogter på tronen. Det er vigtigt at turde give noget af det fra sig og have tillid til ens mange dygtige medarbejdere.”

Hør mere til Familieejerskabets Dag

Mød Jette Egelund til Familieejerskabets Dag 2023, hvor vi har samlet de skarpeste hoveder inden for professionalisering af virksomhed og bestyrelse til at holde oplæg.

Dagen begynder med morgenmad kl. 8.30 på Børsen, og programmet varer fra kl. 9.00 til kl. 13.30.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Liv Østerstrand Rasmussen

Journalist og kommunikationskonsulent